Christian Brothers

amerykańska destylarnia specjalizująca się w brandy, założona w 1882 roku w San Joaquin Valley w Kalifornii, zajmuje w USA pierwsze miejsce na rynku destylatów winnych. Alkohol powstaje zarówno w tradycyjnych miedzianych alembikach jak i w aparatach do destylacji ciągłej, okres starzenia w beczkach z amerykańskiego dębu wynosi minimum 2 lata, zwykle jest to co najmniej 6 lat. Piwnice Christian Brothers ulokowane są w Kalifrni, w miejscowości Reedley, niedaleko kwatery głównej firmy w San Joaquin Valley. Wszystkie ich brandy są niezwykle delikatne, niemalże kremowe i mają przyjemne dębowe tło – lekko przydymione. Słodki smak zawdzięczają bardzo wysokiemu (aż 85%) udziałowi winogron rodzynkowych (sułtanki) w nastawie (w USA odmiana nazywa się Thompson Seedless). Młode winogrona fermentują tylko do mocy 7% i takie wino jest już destylowane. Tradycyjne brandy sprzedawane są w liniach: VS, VSOP i XO. Niezwykłym trunkiem jest „biała brandy” – Frost – która smakiem przypomina francuski marc czy włoską grappę, również jest bardzo łagodna. Niezwykle gładki, miodowo-waniliowo-bakaliowy smak ma brandy Christian Brothers XO, która z powodzeniem może konkurować z francuskimi koniakami. Ponadto robią miodowy likier na bazie brandy oraz likier jajeczny.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.