Podczas wizyty w Polmosie Bielsko-Biała miałem unikatową okazję żeby spróbować razem wszystkich roczników wódki Carpatia. Carpatia Vintage to jedna z najlepszych polskich wódek, starzona w beczkach, dodatkowo maderyzowana. Ma smak porównywalny z najlepszymi polskimi leżakującymi żytniówkami – dawną Kasztelańską i Starką. Czuć tą wspaniałą surowość zbożowego destylatu, który odleżał swoje w beczce, w której wytracał moc i nabierał tanin oraz kolorów drewna. Świetna kompozycja, szkoda, że skończyło się na czterech rocznikach, destylat pochodził z dawnego Polmosu Kraków. W eleganckich karafkach, każda jest numerowana. Dostępne roczniki to: 1996, 1997, 1998, 1999.

A oto wrażenia z degustacji.

Carpatia 1996 (40%)
W aromacie delikatnie kiszonki, stare drewno, stara biblioteka, orzechy włoskie. W ustach delikatne, dużo kawy, wędzona śliwka, rodzynki, ale też seler i pietruszka. Finisz słodki, rumowy, z nutą kakao. 5
28,5/28,5/28/10=95

Carpatia 1997 (40%)
Rodzynki, orzechy włoskie, tytoń, odrobina cynamonu, rum Jamajka. W ustach słodka marchew, suszone pomidory, orzech. Finisz to herbata, goździki, cygaro. 5
29/29/28,5/10=96,5

Carpatia 1998 (40%)
Nuty warzywne, skórki jabłek. W smaku dużo warzyw – pietruszka, marchew, seler. Finisz też warzywny, słodka marchew, trochę kawy. 5
28/29/28,5/10=95,5

Carpatia 1999 (40%)
W nosie dojrzałe sery, orzechy, rodzynki. W smaku jabłka, gruszki, skrobia, orzechy. W finiszu marchew i pietruszka. 4.5
26,5/27,5/28/9,5=92,5

Wrażenie ogólne – cudowna wódka. Cieszy, że tradycja starzonych wódek w Polsce powraca.

Komentarze

Komentarze

  1. Polmos Kraków swego czasu produkował Starkę Krakowską. Może Carpatia jest pokłosiem tego produktu. Moim skromnym zdaniem rok na butelce, to rok napełnienia butelki, ale czekam na Pana informacje dotyczące pytania zadanego przez Pana Andrzeja.

  2. Witam mam dwa pytania
    co oznaczają roczniki na butelkach , destylacje , przelanie do beczki ?
    jak długo Carpatie leżakują w beczce ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail