Spotkanie z Danielem Niepoortem

28 października w restauracji Źródło w Warszawie odbyła się degustacja komentowana z Danielem Niepoortem, potomkiem sławnego winiarskiego rodu, który od połowy wieku robi wina porto. Twórca rodzinnego biznesu, Franciscus Marius van der Niepoort, pochodził z Holandii, założył składy win porto w Villa Nova de Gaia. Dopiero pod koniec lat 80. XX wieku Dirk Niepoort, ojciec Daniela, zaczął robić inne wina niż porto, pierwsze butelki ukazały się w 1990 roku. Mają winnice w Douro i Dao, a także… nad Mozelą. Współpracują z lokalnymi winiarzami, starając się robić wina zgodne z charakterem ich siedliska. Organizatorem spotkania był polskim importer, Vininova.

Podczas spotkania próbowane były wina z Dao i Douro, a także trzy porto: Niepoort Porto Dry White, Niepoort Porto Nat Cool Trudy Ruby i Niepoort Porto LBV 2017. Te dwa ostatnie doskonale oddają nieco bardziej cierpki, kwasowy charakter porto od Niepoorta.

Rótulo Branco Dao DOC 2019
Wino wczesnego zbioru. Zapach pełen pomarańczy, mandarynek, nektarynek, brzoskwini. Zaskakująco wysoka kwasowość, dużo kwaśnych jabłek i gruszek, finisz to zielone jabłuszko, lekko pektyny. Bardzo rześkie.

Redoma Branco Douro DOC 2019
Wino ze starych krzewów. Fermentacja malolaktyczna, 80% wina krótko leżakowało w starych beczkach z francuskiego dębu. Zapach cytrusowy, sporo cytryn, limonki, kwaskowe jabłka, niedojrzałe morele. Nuty naftowe, mineralne. W smaku dojrzałe jabłka słodko-gorzkie, pozostawia delikatny i przyjemny posmak zielonego jabłuszka. Również bardzo rześkie, choć odczuwalnie kwasowość jest niższa niż w pierwszym winie.

Vertente Douro DOC 2017
Wino z różnych winnic, leżakowane do 18 miesięcy w starych beczkach. Czerwone wino, o ciemnej szacie wchodzącej w barwy buraczane. Zapach truskawek, poziomek, leśnych słodkich jagód. Spora kwasowość, niskie taniny, w ustach – czerwony agrest, czerwona porzeczka, wiśnie. W posmaku wracają poziomki i truskawki, delikatna nutka migdałów, wiśni, lekko słone. Wino do tapas, kiełbas, przystawek.

Nat Cool Bairrada Baga 2020
Bairrada jest trudnym regionem dla winorośli. Dojrzewające w stalowych zbiornikach. Barwa dość jasna, rubinowa. Zapach wiśni, śliwek, leciutko pieprzu. W ustach przyjemna kwasowość – jabłka, jest wciąż nuta pieprzu, są limonki, taniny niskie. Pozostawia posmak agrestu, czerwonej porzeczki, kwaskowych czerwonych jabłek. Lekkie, uniwersalne wino.

Lagar de Baixo Tinto Bairrada DOC 2018
Pomieszane wina bardzo krótkiej maceracji z dłuższą. Leżakowane w starych beczkach 12-18 miesięcy. Barwa ceglasta, przejrzyste. Intensywny zapach wiśni – owoców i liści, porzeczki, sporo ziemistości. W smaku bardzo dojrzałe czerwone owoce, lekko sól. Umiarkowana kwasowość i umiarkowane, raczej niskie taniny. W finiszu dużo wiśni, kwaskowe jabłka, migdały. Również lekkie, uniwersalne wino.

Voyeur (Mulato) Nat Cool Tinto Douro DOC 2019
Bardzo krótka maceracja, leżakowane w amforach 6-8 miesięcy. Barwa bardzo jasna, wchodząca róż. W zapachu najpierw czuć pieprzność, potem czerwone owoce, liście, nuty piżma. W ustach spora kwasowość i niska taniczność – wiśnie, cytryna, limonka. Finisz krótki, rześki, owocowy. Wino do prostych dań, jak francesinha, smażona ryba.

Conciso Tinto Dao DOC 2015
Wino ze starych, ponad stuletnich krzewów, długa maceracja, leżakowanie w beczkach do 18 miesięcy. Barwa ciemna, purpurowa. Zapach śliwek, wiśni, pieprzu, tytoniu, skóry. W smaku duża kwasowość i dużo tanin, wiśnie, agrest, porzeczki, nieco dymu i wanilii, pieprz, herbata earl gray. W finiszu spora taniczność, tytoń, kwaśne śliwki. Wino do kotletów z baraniny, do wędzonych ryb, do dań z większą ilością ziół. Przeznaczone do długiego przechowywania w butelce.

Charme Douro DOC 2017
Wino z lagares, zaraz po wyciśnięciu jest szybko fermentowane i trafia do nowych beczek. Barwa lekkiego burgunda. Zapach śliwek, wiśni, nuta pieprzu. W ustach zaskakująco owocowe, mimo tanin i kwasowości ma w sobie wiele owocowej słodycz – jabłek, czereśni, śliwek. Finisz dość taniczny, ściągający, nuty wiśni i pieprzu, ale też słodsze nuty śliwek. Eleganckie wino, zbalansowane, świetne do nieco tłustszych potraw mięsnych, gęsiny, kaczki, a także do pasztetów. Najlepsze lata ma przed sobą.

Na koniec przedstawiono trzy wina porto

Niepoort Porto Dry White
20 g cukru, białe porto w zamierzeniu nie tylko do podawania w koktajlach. Zapach kwaskowy, mineralny, kwaskowe brzoskwinie, orzechy, rodzynki. Smak kwaskowy, sporo orzechów, rodzynek, utlenienia, kwaśnych jabłek, kwaśnych moreli. Posmak tarty orzechowej.

Niepoort Porto Nat Cool Trudy Ruby
Bardzo soczyste, słodkie, uwodzące zapachem wiśni i śliwek w czekoladzie. Nuty słodkich gruszek, słodkich jabłek, syropu owocowego. W ustach eleganckie połączenie kwasowości i słodyczy, słodkie wiśnie, duża wyczuwalność alkoholu, nutka korzenna, cynamon. Finisz słodki, owocowy, harmonijny. Kwasowość bardzo ładnie trzyma w ryzach słodycz. Po dłuższym czasie mamy w ustach posmak placka ze śliwkami.

Niepoort Porto LBV 2017
Zapach soczysty, dużo wiśni, śliwki, truskawki, maliny, lekko tytoń. W smaku bardzo dużo wiśni, pestki wiśni, śliwki, gruszki, spora kwasowość, przewyższająca nawet słodycz – kwaskowe czerwone jabłka, czy nawet rajskie jabłuszka, czerwona porzeczka, żurawina. W finiszu dużo gruszki, czekolada z gruszką, suszone skórki jabłek, moreli.

Daniel Niepoort i Bartosz Kośmider
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.