Spotkanie z destylarnią Koval

Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.


Nazwa łatwo wpada w ucho, a dodatkowo do jej spopularyzowania przyczynił się serial „Easy”, w którym Koval pojawia się jako tło perypetii kilku bohaterów z Chicago. Zapowiadana jest już kolejna produkcja. Tym razem marka alkoholu pojawi się w serialu dokumentalnym „Zero Weeks”. Od początku tego roku marka jest wreszcie dostępna w Polsce. W ofercie Centrum Wina są whiskey: Rye (żytnia), Millet (z proso), Four Grain (z jęczmienia, żyta, owsa i pszenicy) oraz klasyczny Bourbon (51% kukurydza a reszta to proso). Ponadto jest klasyczny Dry Gin, a także gin starzony w beczkach z amerykańskiego dębu.
Firma działa od 2008 roku jako destylarnia rzemieślnicza, jest całkowicie organiczną destylarnią. Każdy wytwarzany tu produkt posiada certyfikat wydawany przez Midwestern Organic Services Association (MOSA). Birneckerowie wyznają zasadę, że idealne whiskey mogą powstać tylko z najlepszych składników. Dlatego ziarna zbóż pochodzą wyłącznie z organicznych upraw, z takich składników, które nie są modyfikowane genetycznie. Tu nawet woda pochodząca z Jeziora Michigan przechodzi proces naturalnego oczyszczania węglem drzewnym. Wszystkie alkohole są z certyfikatem koszerności.
Whiskey Koval zawsze mają oznaczenia „single barrel”, alkohol pochodzi z konkretnej beczki oznaczonej numerem. Beczki do leżakowania są nowe i używa się ich tylko raz. Potem trafiają na sprzedaż, ale niełatwo jest je kupić, gdyż są bardzo cenione na szkockim rynku.
Firma ma na swoim koncie ponad pięćdziesiąt nagród, w tym tytuł „Najlepszego Bourbona” w 2014 roku na International Whiskey Competition, czy „Najlepszej Międzynarodowej Whiskey” podczas InterWhiskey.

A oto jak smakują alkohole z destylarni Koval dostępne w Polsce w sklepach Centrum Wina:

Koval Millet (40%)
Whisky z proso, starzona w beczkach z dębu z Minnesoty. Aromat bardzo intensywny – śliwki, mirabelki, skórki jabłka, gruszki w occie, dużo drewna, miód. Smak delikatny, słodko-gorzki, dużo tanin, słodka herbata, słodki tytoń, czarna czekolada z rodzynkami. W finiszu sporo bakalii, suszone morele, suszone śliwki, wanilia, ciut imbiru. 4/5
26,5/25/24/6,5=82

Koval Four Grain (47%)
Cztery zboża to: owies, pszenica, żyto i słodowany jęczmień, nowe beczki mocno wypalone z dębu z Minnesoty. W aromacie: orzechy laskowe, kruszonka, placek ze śliwkami, suche liście. W ustach bardzo dużo bakalii – rodzynki, suszone banany, suszony ananas, do tego majeranek i rozmaryn oraz wanilia i herbata. Finisz skórzasty, orzechowo-rodzynkowy i także nieco imbiru, gorzka czekolada z cynamonem. 3.5/5
24/23,5/23/6,5=77

Koval Rye Whiskey (40%)
Single Barrel, 100% żyta, beczki z dębu z Minnesoty. W aromacie herbata, czekolada, egzotyczne drewno – heban, trochę cynamonu. Smak gorzki, pieprzowo-piołunowy, szałwia, pokrzywa. W finiszu – mleczna czekolada, dużo skóry, dużo tytoniu, znów imbir. 3.5/5
25/24/23,5/6,5=79

Koval Bourbon (47%)
51% nastawu to kukurydza, reszta – proso. Dojrzewanie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. W aromacie mieszanka ziół, egzotyczne drewno, śliwki, czekolada. W ustach cierpka, bardzo taniczna, bardzo dużo drewna, tytoń, skóra. Finisz to sporo kukurydzy, pieprz, cynamon, imbir, ale i miód, i gorzka herbata. 4/5
26,5/25,5/24,5/6,5=83

Koval Dry Gin (47%)
Wśród botaników są: jałowiec, dzikie kwiaty, mieszanka pieprzów, cytrusy. Te kwiaty dały w aromacie coś bardzo słodkiego, jak: toffie, bita śmietana, Werther’s Original, w związku z czym poza słodyczą czuć tylko nuty leśne – jałowiec i igliwie. Smak także jest nietypowy, jak słodki pieprz, mleczna czekolada z pieprzem. Finisz to igliwie, mech i paproć, do tego pieprz, lubczyk, limonka, kwiaty zniknęły, i dobrze. 3.5/5
21,5/23,5/25,5/6=76,5

Koval Barreled Gin (47%)
Starzony w amerykańskim dębie, wśród botaników są: jałowiec, dzięgiel, kolendra, owoc dzikiej róży. Przyjemny aromat słodkiego igliwia, kandyzowane szyszki sosny czy też szyszki w syropie. Delikatna nuta różana. W smaku wyraźnie amerykański dąb – wanilia, taniny, nawet nuty whiskey, miód i las – paproć, żywica, mech, igliwie. Ładnie to ze sobą połączone, słodycz z dębu i leśne nuty. W finiszu nieco rumianku – dużo igliwia. 4.5/5
28/28/27,5/8,5=92

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.