23 sierpnia w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja grappy z kolekcji destylarni Zanin. Specjalnym gościem był Giuliano Silvestri, od dekad związany z grappą, który odpowiedział o każdej grappie, a także zaprezentował wirtualną wycieczkę po należących do rodziny Zanin piwnicach, gdzie dojrzewa grappa i brandy.

Destylarnia powstała w połowie XIX wieku, załozona przez Bortolo Zanina w Zugliano, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny. Są czwartym co do wielkości producentem grappy we Włoszech, rocznie wypuszczają ok. 8 mln butelek. Wybudowana w XXI wieku nowa destylarnia w Zugliano mieści muzeum grappy Zanin i jest dostępna dla zwiedzających.
W linii Via Roma, której polskim dystrybutorem jest M&P, dostępne są grappy z czterech regionów Włoch – z Veneto, Friuli, Toskanii i Piemontu.
– Każdego roku selekcjonujemy wytłoczyny winogron, gdyż tylko te najlepsze wykorzystujemy do naszej linii Via Roma. To znaczy, że nie każdego roku butelkujemy np. moscato, które jest bardzo delikatne, nie nadaje się do długiego leżakowania. Nasze grappy zwykle najpierw leżakują w slawońskim dębie, który po pierwsze może być wielokrotnie używany, a po drugie daje bardzo dużą powtarzalność ostatecznego aromatu. W przypadku dłuższego przechowywania wlewamy po kilkunastu miesiącach grappę do dużych kadzi, zwykle z drewna kasztanu lub wiśni – opowiadał Giuliano Silvestri.

Via Roma Distillato d’Uva (40%)
Destylat z całych białych winogron poddanych fermentacji, winogrona głównie glera (z których robi się wina prosecco) i w niewielkim stopniu chardonnay. Aromat przyjemnie winogronowy, mineralny, lekko drożdże, pestki owoców, delikatna nuta ziaren kakao. Smak bardzo słodki, przyjemny, słodkie owoce – śliwki, jabłka, ale też nuty wanilii, białej czekolady, słodkich ziaren słonecznika. W finiszu sporo drożdży, sporo rześkich zielonych winogron, słodycz cukru.
4
25/25/25/7=82

Zanin Via Roma Moscato Riserva (40%)
Destylat z wytłoczyn aromatycznej odmiany winogron – moscato. Grappa starzona przez co najmniej 18 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu i z drewna wiśni. Przyjemny aromat słodki, kwiatów, suszonych traw, polnych ziół, słodkich soczystych jabłek. Smak cierpko-słodki, czuć: śliwki, siano, miód, słodką herbatę, ale też są szorstkie nuty tytoniu. W finiszu jeszcze bardziej szorstko, wytrawnie – tytoń, gorzka aromatyczna herbata, orzechy, pestki jabłek, bergamotka, grejpfrut.
4
25,5/25,5/25/7=83

Zanin Via Roma Brunello Riserva (40%)
Destylat z wytłoczyn winogron sangiovese, używanych do wytworzenia wina Brunello di Montalcino. Sangiovese daje dużo soku, a wytłoczyny wyjątkowo dobrze koncentrują aromaty. Grappa starzona przez co najmniej 18 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. Aromat dość słodki, bakaliowy pełen orzechów laskowych, rodzynek, pestek słonecznika, suszonych traw. Smak cierpki, herbaciany, nuty jaśminowe, maliny, czuć też: wiśnie, śliwki, gruszki, ponadto: siano, miód i migdały. Finisz wytrawny – dużo cierpkich i gorzkich jabłek, tytoń, herbata, orzechy, migdały, goryczka tataraku.
4
24,5/26/25/7,5=83

Zanin Monte Sabotino Grappa Selezione Gran Riserva 30 Anni (40%)
Grappa leżakowana przez trzydzieści lat w dębowych beczkach i kadziach, także z drewna kasztanowca. Pochodzi z wielu beczek, jest to starannie komponowany i bardzo limitowany kupaż, butelkowany raz na kilka lat. Aromat delikatny, bardzo słodki, jak czekoladki z wiśnią, nuty suszonych kwiatów, suszone śliwki, suszone morele. Smak bardzo słodki, bardzo czekoladowy, nutka mięty, morele, rodzynki, ale jest też typowe dla Zanina wytrawna nuta tytoniowa. Finisz to wytrawna czekolada, lekko anyż, skórki cierpkich jabłek, pestki jabłek. Finisz długi, jest tu też tytoń, popiół, herbata, ale powraca słodycz suszonych moreli i anyżowe orzeźwienie.
4.5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail