Pierwszego dnia VII edycji Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze miała miejsce sesja masterclass z whisky Duncan Taylor, którą prowadził Fergus Simpson, od 2017 roku sprawujący rolę pierwszego ambasadora whisky w firmie, postać znana w świecie whisky – kolekcjoner, wcześniej związany z William Grant i Glenfiddich. Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly. Mają tam magazyny leżakowania i linie do butelkowania.
Do spróbowania były whisky mieszane: Black Bull 8YO, Black Bull 10YO Rum Finish, Black Bull 10YO Retro, Black Bull 12YO oraz Smokin Gentleman Dram. Każdy z uczestników otrzymał butelkę Black Bull.

Fergus Simpson, jak zwykle świetnie ubrany, w szkockim stylu, mówił z pasją i miłością do whisky. Marka Black Bull powstała w 1864 roku w Dundee, a jej pomysłodawcą był Georg Willshire. To blend whisky w 50% single malt, w 50% whisky grain, pochodzących z wybranych destylarni w Szkocji i butelkowanych zawsze z mocą 50%. Poza próbowanymi podczas masterclass są też m.in. edycje: 21YO, 30YO i 40YO. Dystrybucję marki Black Bull w Polsce prowadzi Pinot Wine & Spirits.

Black Bull 8YO (50%)
To mieszanka z Highland i Speyside, w 90% beczki po bourbonie, 10% po sherry, minimalny udział whisky natorfowanych. W aromacie dużo kandyzowanych owoców, pomarańczowej konfitury, wiśni, balsamico, wanilii. Smak leciutko torfowy. Sporo wiśniowego likieru, śmietanka z czekoladą, miód i lody karmelowe. Finisz to placek wiśniowy, cynamon i imbir. 3
19/21,5/21/6,5=68

Black Bull 10YO Ex-Rum Cask (50%)
W porównaniu do wersji 8YO ta whisky leżakowała dodatkowo dwa lata w beczce po rumach z Barbadosu, Jamajki i Gwadelupy. Aromat bardzo waniliowy, ananas, mango, cytrusy, przyprawy korzenne. Bardzo dużo rumu w ustach – typu Jamajka, olej, fermentacja, zioła, gałka muszkatołowa, imbir. Cierpko, grejpfrut, cierpkie jabłka. Dużo cierpkich jabłek, żurawiny, tarniny w finiszu oraz imbir i cynamon. 4
21/25,5/26/7,5=80

Black Bull 10YO Retro (50%)
Ta edycja leżakowała dodatkowo dwa lata w beczce po sherry oloroso. Aromat lekko słodki i lekko dymny, czekolada z wiśnią, rodzynki, placek ze śliwkami. W smaku dużo drożdży, dużo sherry, orzechy, dużo bakalii, taniny, ale też czekolada, orzechy. Finisz świąteczny – imbir, cynamon i kandyzowane pomarańcze. 3
19,5/19,5/20/6,5=65,5

Black Bull 12YO (50%)
Beczki po sherry oloroso i bourbonie (w stosunku 25:75), aromat piekarniczy, chleb z waniliowym masłem, w ustach trochę torfu, trochę wytrawności, wiśnie. Cierpki, wiśniowy finisz, sok wiśniowy, gruszki w occie. 4
22/24/26/7,5=79,5

Duncan Taylor Smokin Gentleman Dram (40%)
Kupaż wypuszczonych w małych partiach torfowych whisky. Leżakowane w beczkach po bourbonie. W aromacie: skórki cytryny przypieczone w ognisku, tytoń waniliowy, przypieczone tosty z orientalną przyprawą. W ustach: wędzona śmietanka, nuty skóry i tabaki, maślane ciastka, dym. Finisz to: pieprz, torf, słód. 4
24,5/23,5/24/7,5=79,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail