Premiera nowej wódki gatunkowej, Śliwa z Tarniną, była okazję do zaprezentowania owocowego oblicza wódek Dwór Sieraków. Spotkanie odbyło się 11 marca w koktajl barze Kita Koguta, a prowadził je Radosław Lis.


Pierwszą w obrębie marki była wódka Dwór Sieraków Superior i od niej goście rozpoczęli spotkanie. Szlachetna wódka gatunkowa z dodatkiem nalewów na owoce i przyprawy, m.in. wanilii, dzikiej róży, rodzynki.
– Wszystko zaczęło się od marzeń o hotelu i o miejscu, gdzie można prezentować dobre alkohole. Marka powstała wraz z renowacją dworu w Sierakowie, który obecnie służy jako miejsce spotkań przyjaciół Domu Wina – opowiadał Radosław Lis.
Dwór Sieraków Śliwa z Tarniną to wódka zestawiana z dwóch rodzajów spirytusów – żytniego i śliwkowego, przy czym ten drugi jest w przewadze. Żytnim spirytusem macerowana jest tarnina. Do tego dochodzą niewielkie ilości przypraw ziołowych i korzennych. Ma bardzo przyjemnie śliwkowy aromat – soku, kompotu, powideł. Leciutko czuć pestkę, nuty marcepanu. W smaku cierpka, delikatnie czuć cynamon. Finisz jest cierpko-słodki, niczym owocowe wino.
Spotkanie było także okazją do przypomnienia innych wariantów wódek Dwór Sieraków. Jarzębiak w klasycznym, wytrawnym stylu, przyjemnie przełamany nutą miodową. Wódka Palona o mocy 52%, tłusta, pełna, pachnąca orzechami i rodzynkami. – Ta wódka wzmacnia uczucia – skomentował Andrzej zaborski, który na spotkanie przyniósł własną wódkę tarninową w bardziej wytrawnym stylu. Spotkanie zakończyła wódka Dwór Sieraków z Czarnego Bzu i był to słodki, deserowy akcent.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail