9 maja w barze Klar odbyła się degustacja wódek Dwór Sieraków. Właścicielem marki jest Dom Wina. Do spróbowania było sześć wódek, czyli prawie pełna oferta – z wyjątkiem Wódki z Beczki, która akurat była rozlewana.


– Dwór Sieraków jest spełnieniem marzeń naszego prezesa. W tym zabytkowym budynku mieści się obecnie hotel i restauracja, ale jest też miejscem w którym Dom Wina organizuje winiarskie imprezy – mówił prowadzący spotkanie Radosław Lis.
Historia dworu sięga XV wieku. Obecny właściciel kupił budynek w ruinie. Podczas prac remontowanych zostały odkryte pozostałości po miedzianym alembiku i stare butelki. – Oficjalnie nigdy we dworze wódki nie robiono, ale odkryliśmy, że z Dworem związana jest historia wódki. Przy pomocy technologa odtworzyliśmy recepturę wódki obecnie sprzedawanej pod etykietą Dwór Sieraków Superior – opowiadał Radosław Lis.
Ta gatunkowa wódka powstaje w modnym, rzemieślniczym stylu. Bazą jest spirytus z polskiego żyta. Do niego dodane są destylaty z jabłek i śliwek oraz nalewy na dziką różę, rodzynki, wanilię i owies. Te wszystkie składniki są następnie łączone. Dzięki takiej kombinacji uzyskuje się przejrzystość czystej wódki z łagodnym dotknięciem owocu. Tych dodatków jest zaledwie 2%, ale wystarczy, aby nadać wódce niepowtarzalny charakter. Wszystkie wódki marki Dwór Sieraków powstają ze spirytusu żytniego, tylko najnowsza w kolekcji wódka koszerna – ze spirytusu ziemniaczanego.

Dwór Sieraków Ziemniak Kosher (40%)
Najmłodsza wódka w kolekcji, zadebiutowała w kwietniu 2018 roku. Aromat słodki – paleta dojrzałych serów, trochę pietruszki, może i seler, do tego wypieczona skórka ziemniaka, skrobia, ale też nuta pieprzu i kminu. Smak niezwykle przyjemny i delikatny, są tu wanilia i gotowane ziemniaki, skórki winogron, wciąż sporo skrobi. Finisz zaskakuje cierpką nutą żurawiny i jeszcze większą cierpkością pieprzu – ale to delikatny pieprz. Do tego wanilia i miód. 4.5
26,5/26,5/27/8=88

Dwór Sieraków Superior (40%)
Nalew na rodzynki, owoce dzikiej róży i laski wanilii, filtrowana przez węgiel aktywny, do tego destylat jabłkowy i śliwkowy. Mimo niewielkiej ilości dodatków, zarówno jabłka, jak i śliwki są bardzo wyczuwalne, zwłaszcza te ostatnie. Wyraźnie też rodzynki, nuty słodkie, miodowe. W ustach słodka śliwka, bardzo słodko, miód, słodkie winogrona. Pozostawia owocowy posmak, bardziej smakuje jak sznaps śliwkowy niż wódka. 4.5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Dwór Sieraków z Wódka z Pieprzem (40%)
Spirytus z polskiego żyta. Nalew na zielonym pieprzu, bardzo wyraziście pieprzowa, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i inne przyprawy korzenne. Każdy składnik macerowany osobno. W aromacie też trochę jarzębiny. Bardzo pieprzna, pikantna na języku. Finisz słodko-pikantny, czuć miód lipowy, cynamon. 4
26/25/24/7=82

Dwór Sieraków Jarzębiak (40%)
Macerowana jest jarzębina zebrana po przymrozkach. Słodzone miodem lipowym. Aromat jarzębiny i winogron, ale też wyraźne nuty zbóż, do tego dereń, pestki wiśni, wanilia, czekolada, marcepan. W smaku cierpka – kwaśne winogrona, wiśnie, dużo jarzębiny. W finiszu słodycz, ale nie miodu, a czekolady. Do tego rodzynki i dębina. 4.5
28/27,5/27/9=91,5

Dwór Sieraków Wódka z Czarnego Bzu (40%)
Zalany owoc czarnego bzu, do tego nastawy na zioła i korzenie. W aromacie: malina, truskawka, wiśnia, porzeczka, jeżyna, czekolada. Jest i bez czarny, do tego suszone śliwki, skórki jabłek. Zapach starej ratafii. W ustach gęsta, pełna, miodowa, pojawiają się nuty powideł, dżemu truskawkowego. Jest też delikatna nuta brandy. Bardzo słodko, wręcz cukrowo, nuty pudrowe, różane. W finiszu – poziomki, jagody, czekolada, miód, marmolada. To wódka wybitnie likierowa. Nie czuć mocy alkoholu, można ją postawić na jednej półce z dobrymi likierami. 4
26,5/25,5/25,5/7,5=85

Dwór Sieraków Palona (52%)
Spirytus żytni robiony na prażonych ziarnach. Dodatek zmacerowanych ziół. W aromacie masa orzechów: włoskie, brazylijskie, ziemne, nerkowce, laskowe, solone migdały, a nadto: figi, rodzynki, marcepan, kakao, wanilia, czekolada mleczna, rodzynki, toffi. W smaku wafelki z masą orzechową, mleczna czekolada z orzechami laskowymi, bakalie, pistacje, popcorn, karmel, czarna herbata, tytoń, nugat. Finisz to orzechy laskowe w czarnej czekoladzie i wiśnie. 4.5
27,5/27,5/28/9=92

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail