W piątek, 17 kwietnia o godz. 20.15, odbędzie się degustacja Akademii Wina On-line. Tym razem będą to wina z RPA, ze Stellenbosch, od producenta Kleine Zalze. Organizatorzy opowiedzą o winnicy, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 159 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem trzy butelki wybranych win. Są to dwa wina czerwone i jedno białe.
Kleine Zalze Vineyard Selection Chenin Blanc 2019
100% ręcznie zbieranych gron Chenin Blanc, fermentowanych na początku w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie w beczkach dębowych, w których później wino dojrzewało na osadzie przez 6 miesięcy. Bardzo skoncentrowany bukiet pełen owocowych nut: brzoskwinia, liczi, melon uzupełnionych słodką wanilią. W ustach pełne i kremowe z elegancką mineralnością. Owocowy smak podkreślony delikatnymi nutami beczki.
Kleine Zalze Cellar Pinotage 2017
Winogrona zebrane zostały z działek w winnicy Stellenbosch oraz Durbanville na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego. Wino w głębokim, czerwonym kolorze i intensywnych owocowych aromatach morwy oraz czarnej śliwki. Wino pochodzące z obu winnic fermentowało osobno w stalowych tankach, a następnie zanim zostało zmieszane, osobno dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy. Subtelne i stylowe, o łagodnych taninach. Delikatne nuty przypraw pochodzą od winogron z chłodniejszych okolic.
Kleine Zalze Cellar Cabernet Sauvignon 2017
Winogrona pochodzą w 70% z dwóch winnic Groote Zalze oraz Kleine Zalze. Pozostałe 30% to owoce ze starych krzewów rosnących w zwróconych na północ winnicach Durbanville oraz zwróconych na południowy zachód terenach Helderberg. Wino dojrzewało przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Głęboki, czerwony kolor. Charakterystyczne dla Cabernet Sauvignon złożone aromaty, m.in. czekolady i dojrzałej jeżyny. W ustach mocna koncentracja lukrecji i czarnej porzeczki. Świetne do picia już teraz, ale może leżakować w butelce ok. 5-7 lat.
Dokonując wpłaty należy jednocześnie wyrazić zgodę na udział w degustacji on-line, poprzez zatwierdzenie wysłanego linku do wirtualnego pokoju degustacyjnego. Zgłoszenia do degustacji przyjmowane są do wtorku 14 kwietnia, w środę wysyłka win kurierem Fedex oraz link do uczestnictwa w wydarzeniu.