Spotkanie z mezcalem Del Suelo

20 października w Donkey Shoe, koktajl barze umiejscowionym na terenie warszawskiej Fabryki Norblina, odbyła się degustacja z okazji Międzynarodowego Dnia mezcalu, Nacional dia de Mezcal. Gościem wydarzenia był Gregory J. Buda, który opowiedział o swoich doświadczeniach za barem, a potem poprowadził degustację nowej linii mezcalu – Del Suelo. 

Firma Drinksology Kirker Greer wprowadziła rzemieślniczą linię mezcalu Del Suelo w październiku, kilka dni przed polską premierą. Marka powstała we współpracy ze współzałożycielami Alim Rogelio Ramírezem i wiodącymi na świecie barmanami Gregorym Budą i Kevinem Demersem. Każda butelka prezentuje pojedynczą odmianę agawy z Oaxaca. Mezcale powstają w małej destylarni w wiosce San Luis del Río.
Kolekcja Del Suelo obejmuje agawy odmian: espadín, liso, tobalá i madrecuishe. Mezcale są butelkowane w ekologicznym, „dzikim szkle” i zdobią je ilustracje stworzone przez Waltera Garcíę Hernándeza, artystę z Oaxaca. Grafiki na etykietach przedstawiają serię rodzimych zwierząt, z których każde ma znaczenie dla przyrody i kultury stanu Oaxaca, a jednocześnie stanowi narrację o meksykańskim folklorze i nierozerwalnym związku regionu z produkcją mezcalu.
Agawy są około tydzień pieczone na ogniu, a potem miażdżone w tradycyjnym kamiennym młynie. Fermentacja odbywa się w otwartych drewnianych kadziach, z udziałem dzikich drożdży i bakterii. Destylacja w prostym miedzianym alembiku opalanym ogniem. Pierwsza destylacja zwana ordinarios jest do mocy 20-25%, druga do 45-60%.
Prowadzący spotkanie Gregory Buda w Montrealu prowadził bar The Dead Rabbit. Obecnie jest współwłaścicielem cenionego baru Bisou Bisou. Jest konsultantem, pomaga w otwieraniu barów na całym świecie.

Del Suelo Tobala (45%)

Aromat delikatny, wędzony, kwaskowy, lekko woskowy, kredowy, śliwki, czereśnie, kirsch, ale też ananas. W ustach bardzo dużo wiśni, pestki wiśni, migdały, goryczka i sól plus kwaśne cytrusy. Przyjemny finisz: kwaśne, słodkie i gorzkie gruszki, wosk, miód, propolis, wiśnie i migdały.

4.5/5

28/28/28,5/8=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Del Suelo Madrecuishe (45%)

Aromat słodkich białych owoców: moreli, brzoskwini, mirabelki, lekka nuta migdału, skórka limonki, słodka karotka, karczoch, miód. W ustach delikatny, słodko-taniczny, nuty herbaciane, pigwa, porzeczka, tytoń i miód. W finiszu słodka marchew, seler, kwaśne owoce, mirabelki, kwaśne śliwki, porzeczki, taniny, tytoń.

4.5/5

28,5/28,5/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Del Suelo Espadín (45%)

Lekki aromat: limonka, skórka cytryny, czarna porzeczka, agrest, śliwki, kredowość. W ustach słoność i cytrusy, nuty dymne, wędzone śliwki oraz lekka słodycz. Finisz taniczny, gorzko-kwaskowy, ziemisty, długi.

4.5/5

28/27,5/28/8=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Del Suelo Liso (45%)

Dzika agawa, podobna do espadín. Dojrzewa 14-16 lat, rośnie tam gdzie chłodniej, na wyższych wysokościach. Ogromna piña waży ponad 95 kg. Bardzo przyjemny aromat czarnej porzeczki, liści porzeczki, gruszki w occie. Ziemistość, wosk, nuty kredowe. W ustach słodkie, słone i cierpkie, lekko wędzone, kiszone i marynowane cytrusy, też nieco mdłe, pyłkowe. Finisz długi, przyjemny, kwaskowy, cierpki, taniczny. Tytoń, sól, agrest i porzeczka.

4.5/5

28,5/28/28,5/8,5=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.