10 lutego o godzinie 19.30 odbędzie się 118. spotkanie Akademii Wina – Winne szczepy cz. II – grillo, nero d’Avola. Odwiedzimy winnice Tasca d’Almerita na Sycylii. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Tasca Sallier Grillo Wino, do którego stworzenia posłużyła tradycyjna, sycylijska odmiana grillo. Dojrzewało przez 4 miesiące na osadzie, w kadziach ze stali nierdzewnej, aby zachować jak najwięcej świeżości i owocowego charakteru. Wino w nowoczesnym stylu, które jest niezwykle przyjemne, aromatyczne i świetnie zrównoważone w smaku. Wyczuwamy akcenty brzoskwini, cytrusów i ziół. Idealne na aperitif, do ryb i owoców morza.
Tasca Sallier Nero d’Avola Najważniejsza, czerwona odmiana Sycylii w znakomitym wydaniu. Utrzymanie niskiej wydajności wpłynęło na wysoką jakość i silną koncentrację owoców. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej i konwersji malolaktycznej 30% wina dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (drugiego i trzeciego użycia), a pozostałe 70% w kadziach ze stali nierdzewnej. Pozwoliło to uzyskać wyjątkowo zrównoważone wino, o owocowym charakterze z eleganckimi nutami przypraw i lukrecji. Wyczuwamy nuty wiśni i maliny, a całość jest miękka i gładka. Świetne do makaronów w mięsnych sosach, czerwonych mięs i dziczyzny.