5 maja w Pick & Taste w Warszawie przy ul. Jana Kazimierza 30 odbyło się spotkanie z whisky, degustacja szkockich single malts. Piotr Kołodziejczak i Maciej Wardzyński na przykładzie pięciu trunków pokazywali jak na smak whisky wpływają: drewno, torf i region oraz sposób destylacji. Spotkanie rozpoczęło się od degustacji najnowszego dziecka The Glenlivet – whisky Founder’s Reserve. Następnie dla odmiany przedstawiono klasyczną Edradour 10YO, czyli whisky z malutkiej destylarni, do niedawna najmniejszego w Szkocji producenta whisky. Wpływ beczek po sherry doskonale zaprezentowała Dalmore 12YO. Na koniec przyszedł czas na bardziej dymne klimaty – ikona z wyspy Skye, czyli Talisker 10YO oraz torfowy klasyk – Ardbeg 10YO. W degustacji uczestniczyło piętnaście osób, zdania były podzielone, każda whisky znalazła swojego amatora, a najwięcej kontrowersji budziły dwie ostatnie. Ostatecznie najwięcej pozytywnych opinii zebrał słodki Dalmore.
Po oficjalnej degustacji można było próbować jeszcze wielu innych whisky z ponad tysiąca zgromadzonych na półkach trunków. Elementem scenografii tego jednego z najładniejszych sklepów z alkoholem w Warszawie jest warta 100 tys. zł butelka The Glenlivet 50YO.
Witam,
co trzeba zrobić, aby wziąć udział w takim spotkaniu?:)
Czy są tam zapraszane wybrane osoby, czy każdy może się pojawić?