Degustacje, Spirits
degustacje, wino

Spotkanie z winnicą Orestiadi

Spotkanie z winnicą Orestiadi

Udostępnij:

9 Lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 59 spotkanie Akademii wina online, tym razem zawitamy do posiadłości Orestiadi, winnicy Gibellina na Sycylii – miejsca gdzie śródziemnomorskie kolory i zapachy są niejako współwinne powstałym mitom i wytworom sztuki. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

ORESTIADI TENUTE GRILLO 2020
W przeciwieństwie do innych sycylijskich winorośli Grillo nie jest starożytną odmianą. Powstało w wyniku skrzyżowania Catarratto i Zibibbo (rodzimego biotypu Muskata Aleksandryjskiego). W Tenuta Orestiadi porasta wapienno- kredowe, białe gleby w dolinie Belice, uzyskując wyjątkową jakość owoców. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, w których wino następnie dojrzewa przez 3 miesiące. Kolor jest jasnosłomkowy z zielonkawymi refleksami. Wino oferuje bukiet owoców cytrusowych, zielonych jabłek, świeżych ziół, z akcentami kwiatu pomarańczy i jaśminu. W smaku pełne i soczyście owocowe, z akcentem skórki chleba i mineralnym zakończeniem. Świetny partner do szparagów, miecznika, muli w winie bądź dań z kuskusem.
49,90 zł

ORESTIADI TENUTE FRAPPATO 2019
Frappato jest autochtoniczną odmianą sycylijskiej winorośli, uznawanej za historyczną, a na Sycylię została sprowadzona już przez starożytnych Greków. Wino fermentuje w stalowych kadziach, w których następnie dojrzewa 4 miesiące, po czym kolejne 8-10 miesięcy w beczkach tonneaux o pojemności 500 l i 6 miesięcy w butelkach. Wino o jasno-rubinowej barwie. W zapachu dominują czerwone owoce jak truskawki czy wiśnie, z kwiatowymi niuansami. W ustach powabne i aksamitne, z dobrze wyważoną, rześką kwasowością i długim, przyjemnym posmakiem, gdzie ponownie dominują czerwone owoce. Posiada uniwersalne zastosowanie w połączeniu z klasyką włoskiej kuchni, od przystawek jak antipasti, deski wędlin czy serów, po dania z mięsnym ragu czy gulaszem jagnięcym.
59,99 zł

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.