Springbank

destylarnia whisky single malts z Campbeltown, umiejscowiona w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji. Firma hoduje własny jęczmień, dzięki czemu jest jedną z dwóch (druga to Kilchoman) destylarni w Szkocji, które w jednym miejscu mają pełen obieg wyrobu whisky – od słodowania do butelkowania. Pozwala to uzyskiwać powtarzalny, za każdym razem taki sam spirytus. Springbank jest też jedną z kilku ostatnich rodzinnych destylarni. Gorzelnia rozpoczęła działalność w 1828 roku, do dziś działa w tym samym budynku i wciąż jest własnością rodziny Mitchellów (założycielem był Archibald Mitchell). Roczne moce produkcyjne destylarni Springbank to 750 tys. l. Mają sześć kadzi fermentacyjnych z modrzewia oraz trzy alembiki, jeden wash still i dwa low wines still.


Od 1992 roku Springbank nie udostępnia swojej whisky do kupaży innym gorzelniom, produkuje natomiast trzy własne blended whisky: 5-letnią Campbeltown Loch, Machrihanish Niblick (bez podania wieku) oraz 12-letnią, wyśmienitą Mitchell’s.
Najbardziej znana marka single malt z gorzelni to Springbank Single Malt, występująca w wersjach: 10-, 12-, 15 i 18-letnich, a także Springbank 12 Year Old cask strength – z jednej beczki i Springbank CV – leżakująca w kilku różnych beczkach (także pod względem wielkości). Z uwagi na morski, słony, rybny aromat krążą wokół tej whisky legendy, że starzona jest w beczkach po śledziach, ale to oczywiście mit. Destylowana jest dwa i pół raza, nie filtrowana na zimno jak większość whisky oraz nie koloryzowana. Destylacja dwu i pół krotna jest niespotykana, oznacza, że podczas pierwszego procesu destylacji wybierane są niższe partie wywaru, następnie zaś wędrują z powrotem do alembików. Podczas całego procesu niektóre partie destylatu były destylowane trzy- a niektóre dwukrotnie. Następnie whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i sherry, firma eksperymentuje również z beczkami po rumie, porto i francuskich winach.
Ponadto powstają tu jeszcze dwa inne single malty. Longrow jest mocno torfowy (50-55 ppm), destylowany dwukrotnie. Dostępne wersje to: 10-, 14- i 18-letnie dojrzewające w beczkach po bourbonie, a także 10-letnia dojrzewająca w beczkach po sherry, 14-letnie dojrzewające w beczkach po burgundzie i po tokaju, a także Longrow CV Peated Whisky, która finiszuje w czterech różnych beczkach, po: bourbonie, sherry, porto i rumie. Kolejna whisky to Hazelburn, potrójnie destylowana, nietorfowa, nazwana na cześć innej, nieczynnej już gorzelni z miasta Campbeltown. Standardowe wersje to 8- i 12-letnia, ale jest też Hazelburn CV dojrzewająca w beczkach po bourbonie i sherry czy Hazelburn Sauternes, która pierwszych pięć lat spędza w beczkach po Bourbonie, a ostatnie trzy w beczkach po Sauternes. Po sąsiedzku znajduje się otwarta w 2004 roku przez tego samego właściciela destylarnia Glengyle, gdzie powstaje whisky Kilkerran. Pracownicy Springbank przez jeden miesiąc w roku destylują w aparatach Glengyle.

springbank-21-y-80 SONY DSC springbank-17y-sherrywood SONY DSC SONY DSC springbank-12yo-burgundy-001 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

 

 

 

1 komentarz do “Springbank”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.