Steinpilzgeist

niemieccy i austriaccy producenci prześcigają się w coraz bardziej oryginalnych trunkach. Jednym z takich dziwów jest okowita z pieczarek. Jak to się robi? – Naturalnym spirytusem zalewam na kilkanaście dni pieczarki, a potem całość ponownie destyluję w małym miedzianym aparacie – mówi pan Stefan Marder, jeden z tych, którzy eksperymentują z pieczarkową brandy. Jak to smakuje? Ano jak pieczarki, zarówno aromat, jak i smak są bardzo charakterystyczne dla tych grzybów – mdło-ziemiste. Czy dobre? Moim zdaniem nie, ale pasuje do niemieckiej kuchni, do mięs i kapusty. Kieliszek do obiadu można spróbować, wypić całej butelki nie miałbym ochoty. Moc – 40-42%. Producenci: Marder, Franz Wild, Liebl, Drexler czy Thomas Sippel.

Na zdjęciu pan Stefan Marder prezentuje swój destylat z pieczarek

SONY DSC

1 komentarz do “Steinpilzgeist”

  1. Magdalena Wilczek

    …a ponoć grzybów z alkoholem nie można łączyć, a tu masz psikus ….na sama myśl mnie mdli….

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.