gorzelnia whisky z Keith w regionie Speyside. Założył ją w w 1789 roku George Taylor, wówczas nazywała się Milltown Distillery. Jest najstarszą, nieprzerwanie pracującą szkocką gorzelnią, choć wielokrotnie zmieniała właścicieli. W latach 1830-1940 należała do firmy William Longmore, w 1879 roku częściowo zniszczona przez pożar, w latach 1940-1942 własność Jaya Pomeroya, od 1942 roku Jamesa Barclaya z Chivas Bros. Do dziś stanowi ważny składnik blendu Chivas Regal. W latach 1949-2001 właścicielem był Seagram, a od 2001 roku – koncern Pernod Ricard. Większość whisky Strathisla sprzedawana jest do blendów. Dojrzewają one na ogół w beczkach po amerykańskim Bourbonie. Najbardziej znany własny single malt rozlewany do butelek to Strathisla 12-letnia (43%), jest też edycja 21-letnia oraz różne wersje rocznikowe butelkowane przez niezależnych dystrybutorów (Gordon & MacPhail oferuje nawet wersję 40-letnią). W smaku ostra, o aromacie owoców i dębu, ale o słodkim czekoladowym finiszu. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających.