Strathisla

gorzelnia whisky z Keith w regionie Speyside. Założył ją w w 1789 roku George Taylor, wówczas nazywała się Milltown Distillery. Jest najstarszą, nieprzerwanie pracującą szkocką gorzelnią, choć wielokrotnie zmieniała właścicieli. W latach 1830-1940 należała do firmy William Longmore, w 1879 roku częściowo zniszczona przez pożar, w latach 1940-1942 własność Jaya Pomeroya, od 1942 roku Jamesa Barclaya z Chivas Bros. Do dziś stanowi ważny składnik blendu Chivas Regal. W latach 1949-2001 właścicielem był Seagram, a od 2001 roku – koncern Pernod Ricard. Większość whisky Strathisla sprzedawana jest do blendów. Dojrzewają one na ogół w beczkach po amerykańskim Bourbonie. Najbardziej znany własny single malt rozlewany do butelek to Strathisla 12-letnia (43%), jest też edycja 21-letnia oraz różne wersje rocznikowe butelkowane przez niezależnych dystrybutorów (Gordon & MacPhail oferuje nawet wersję 40-letnią). W smaku ostra, o aromacie owoców i dębu, ale o słodkim czekoladowym finiszu. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.