Świąteczna magia grzańca

Firma Stock przesyła recepturę na grudniowy koktajl – Grzaniec na Żołądkowej Gorzkiej. „Okazuje się, że Żołądkowa Gorzka wybornie smakuje także na ciepło i świetnie sprawdza się jako baza do przygotowania pysznego i rozgrzewającego grzańca – wystarczy rondelek, sok jabłkowy i trochę przypraw” – pisze producent.


– Intrygujący słodko-gorzki smak Żołądkowej Gorzkiej zainspirował nas do nowych poszukiwań. Unikalna kombinacja gorzkiej pomarańczy, karmelu i ziół znakomicie współgra z sokiem jabłkowym, cynamonemi goździkami. Całość kompozycji zwieńczy otarta skórka pomarańczy. Po podgrzaniu otrzymujemy korzenny napój, który idealnie nadaje się na mroźne dni. Jesteśmy przekonani, że Grzaniec na Żołądkowej to doskonała alternatywa dla grzanego piwa lub wina, nie tylko na święta – powiedziała Magdalena Szatko, Junior Brand Manager, Stock Polska.
Tradycja picia zimą grzanego wina lub piwa z dodatkiem miodu, suszonych owoców i korzennych przypraw sięga w Polsce średniowiecza. W ostatnim czasie znowu powróciły do łask – głównie dzięki coraz bardziej popularnym w Polsce świątecznym jarmarkom, które na początku grudnia rozstawiają się na placach miast i miasteczek. Tradycja bożonarodzeniowych kramów przywędrowała do nas z Niemiec, gdzie pierwsze świąteczne jarmarki pojawiały się już w XIV wieku. Wśród kolorowych straganów z ozdobami, smakołykami i oryginalnymi drobiazgami zawsze honorowe miejsce zajmuje stanowisko z grzańcem. Tradycyjny Glühwein, czyli podgrzane czerwone wino z dodatkiem goździków i cynamonu, to bez wątpienia najpopularniejszy trunek niemieckich jarmarków. Szacuje się, że co roku Niemcy wypijają nawet 50 mln l grzańca!
Grzaniec z gotowym zestawem przypraw dostępny jest w sprzedaży, ale dzięki połączeniu znanych i lubianych składników, ten aromatyczny napój można przyrządzić również samodzielnie w domu.
Grzańca będzie można również skosztować na stanowisku Żołądkowej Gorzkiej na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Toruniu, który odbędzie się w dniach 9-23 grudnia na Rynku Staromiejskim oraz w Gdańsku w dniach 3-23 grudnia na Jarmarku Bożonarodzeniowym na Targu Węglowym. Rozgrzewający Grzaniec jest też jednym z bohaterów Jarmarku Świątecznego w strefie gastronomicznej na Zimowym Narodowym w Warszawie.


Receptura:

grzaniec-na-zoladkowej-gorzkiejGrzaniec na Żołądkowej Gorzkiej (porcja na dwie osoby)

Składniki:
• Żołądkowa Gorzka Tradycyjna 120 ml
• Sok jabłkowy 240 ml
• Przyprawy: laska cynamonu i goździki
Jak przygotować?
1. Do rondelka wlej Żołądkową Gorzką Tradycyjną oraz sok. Dodaj przyprawy do smaku.
2. Zamieszaj i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
3. Warto również dodać otartą skórkę pomarańczy dla dopełnienia głębi smaku.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.