tradycyjny lekki etiopski alkohol. Robiony z lokalnego krzewu gesz (gesho), którego owoce (małe czerwone jagody), liście i pędy razem fermentują do sześciu miesięcy. Uzyskany alkohol mieszany jest z miodem. Wino z gesz ma kwaśny smak, stąd dodatek miodu, rzadziej cukru. W języku amharskim, którym posługuje się część ludności Etiopii, t’ej to wino z miodu. Przed rozlaniem napój jest filtrowany w prymitywnych sitakch. Kolor zawdzięcza gatunkowi miodu, może być żółte lub wrzosowe. Najkrócej fermentuje miesiąc, im dłużej trwa fermentacja, tym tej jest mocniejszy, jest to naturalna fermentacja bez użycia drożdży. Alkohol ma 6-12 procent. Tej jest bardzo popularny w regionach górskich gdzie uprawia się miód. Początkowo był trunkiem elit, dziś jest tanim powszechnie pitym alkoholem. Miód pozyskują głównie od dzikich pszczół, w górach jest wiele naturalnych uli na drzewach. Podawany w szklanych flaszach zwanych berele w pijalniach tedżu – tej bet. Występuje też w wersjach smakowych, podstawowe tej zaprawione miodem przez Etiopczyków nazywane jest ye’mar tej, inne wersje to np.: ye’buna tej (z dodatkiem ziaren kawy), ye’birtukan tej (z dodatkiem skórek pomarańczy, ye’zinjibil tej (z korzenim imbiru czy ye’muz tej (z dodatkiem banana). Z gesz (zwanego po polsku szakłakiem) robi się także piwo raz mocny alkohol.
śliczne naczynko, z tradycjami