Tequila Volcan de mi tierra

Nowa marki tequili premium, z małej destylarni. Powstała w 2017 roku, jako wspólne przedsięwzięcie rodziny Gallardo i grupy LVMH. W 100% błękitna agawa, ręcznie zbierana na wulkanicznych wzgórzach Lol Altos. Zebrane pinie agawy są miażdżone przy pomocy tradycyjnej kamiennej prasy tahoma, gotowane w piecu z cegły, wolno fermentowane. Podwójna destylacja w alembikach. Wypuszczono trzy wersje: niestarzoną, reposado oraz odfiltrowaną z wyciągniętego z beczki koloru añejo cristalino.

Volcan de mi tierra Blanco (40%)
Zapach szorstki, roślinny, mineralny, ziemisty, nuty octowe i miodowe. W smaku goryczka, głóg, a zaraz potem masa miodowej słodyczy i nuta kwaskowa – fermentacja, marynowane ogórki. Finisz jest gorzko-kwaśno-miodowy, chrzan, marynowana pietruszka, marynowany imbir, suszona mieszanka ziół, syrop agawowy na koniec.
4/5
24,5/25/24,5/7=81

Volcan de mi tierra Reposado (40%)
Leżakowana kilka miesięcy w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Zapach słodko-korzenny, miód, imbir, gałka muszkatołowa, kwiatowość, śliwki, ziemistość, korzenie. Smak orzechowo-tytoniowy, orzechy laskowe, śliwki. W finiszu znajdziemy: miód, chili, pieprz, rodzynki, śliwki, daktyle, lekko chrzan, popiół.
4/5
25/24/25,5/7=81,5

Volcan de mi tierra Añejo Cristalino (40%)
Mieszanka długo leżakowanych tequili została odfiltrowana i pozbawiona koloru. Zapach słony, rosołowy, maggi, kiszonki, marynaty, warzywa, zwłaszcza kiszone pomidory. Smak słony, warzywny – pietruszka, marynowany seler, nuta miody, karmelu, niepotrzebna słodycz. W finiszu jest tytoń i sól, nawet solanka, pietruszka i seler. Interesujące.
4/5
27/25/26/7,5=85,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.