Trzecia odsłona single malt z destylarni Torabhaig, edycja limitowana, która więcej nie zostanie powtórzona. Jęczmień odmiany concerto został bardzo mocno natorfiony, aż do poziomu 78,4 ppm. Fermentacja z udziałem dwóch odmian drożdży – pinnacle i anchor, leżakowanie w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry oloroso i pedro ximenez oraz po bourbonie. Co ciekawe, po fermentacji, destylacji i procesie leżakowania poziom fenoli w trunku wynosi tylko 19,7 ppm. Zabutelkowana z mocą 46%. Zapach wytrawny – igliwie, jałowiec, wilgotna ściółka, a poza tym wędzone śliwki, bbq, węgiel drzewny, nuty słone i mineralne. Całość harmonijna, dużo bardziej elegancka niż w poprzedniej wersji Torabhaig Allt Gleann, która była głównie z beczek po bourbonie. W smaku cierpka, słona, nuty wędzone, ale też imbir, anyż i kwaskowość hibiskusa. W finiszu nuta maślane – przypalona grzanka z masłem orzechowym, solą i chilli, pieczone na ogniu jabłka. W Polsce w ofercie Cerville Investments.
Torabhaig Cnoc na Moine
Powiązane artykuły
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]
Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]