firma Luxardo, znana z maraschino, jeszcze przed II wojną światową była ceniona za likiery triple sec. Skórki cytrusów są najpierw suszone, potem macerowane, a następnie następuje redestylacja w dużych miedzianych aparatach, w tych samych, w których powstaje destylat z wiśni maraska. Poza skórkami cytrusów dodawane są niewielkie ilości cynamonu czy anyżu gwiaździstego, praktycznie nie wyczuwalne w aromacie. Na koniec dodawany jest też cukier. Zapach jest bardzo pomarańczowy, jakby mieszanka gorzkich i słodkich pomarańczy. Także w smaku mamy mieszankę pomarańczy, do tego klementynki. Słodko, ale nie przesadnie, rozgrzewa moc alkoholu. Finisz słodki, tu pojawiają się nuty korzenne, delikatnie ziele angielskie. Alkohol oleisty, bardzo wysokiej klasy, do najlepszych koktajli. Moc – 39%. W ofercie Pinot Wine & Spirits.
Powiązane artykuły
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]