Spirits, Wydarzenia
destylarnie, gorzelnie rolnicze, wódka

V-One Vodka z Kamienia

V-One Vodka z Kamienia

Udostępnij:

Do sprzedaży trafiły właśnie trzy pierwsze wódki wyprodukowane w XIX wiecznej gorzelni w Kamieniu, niedaleko Lublina. Inwestorem w tym zakładzie jest Paul Kozub, właściciel marki wódki V-One.

Ta wódka orkiszowa była zestawiana początkowo w Stocku w Lublinie, a następnie w Kaliszu w zakładzie AWW (zaś w wersjach smakowych w Środzie Wielkopolskiej, w zakładach Polanin). Producent chwali się, że to jedyna na świecie wódka zrobiona w 100% z ziaren orkiszu, bez dodatku żadnych innych zbóż. Destylowana pięć razy w małych partiach. Dotychczasowa produkcja wódek V-One wynosiła zaledwie ok. 10 tys. dziewięciolitrowych krzynek rocznie. Plany są bardzo ambitne, w Kamieniu ma być produkowanych 4 mln dziewięciolitrowych skrzynek. Centrum logistyczne firmy jest w USA, w Hadley, w stanie Massachusetts.
Paul Kozub, Amerykanin o polskich korzeniach, początkowo próbował destylować sam w małym aparacie, w końcu jednak wyruszył do Polski, gdzie podpisał umowę z ówczesnym Polmosem Lublin. Wódka zadebiutowała na rynku amerykańskim we wrześniu 2005 roku. W 2016 roku pojawiły się edycje smakowe, wszystkie o mocy 37,5%: V-One Grapefruit (grapefruit i trawa cytrynowa), V-One Triple Berry (maliny, jagody i truskawki), V-One Lime (limonka i mięta), V-One Hazelnut (orzech laskowy i syrop klonowy), V-One Vanilla (wanilia z Madagaskaru i Taiti oraz olejek różany).
Gorzelnia w Kamieniu powstała w 1882 roku. W latach 90. działała w ramach jednego Przedsiębiorstwa Wiki z innymi gorzelniami rolniczymi zlokalizowanymi w województwie lubelskim (Gorzelnia Żyrzyn i Gorzelnia Ratoszyn). W lutym 2017 roku została zarejestrowana nowa spółka Destylernia Kamień Sp. z o.o. o kapitale zakładowym 6,9 mln zł, w której większościowe udziały ma Wiki EU Sp. z o.o. państwa Wiesławy i Andrzeja Balasów, a partnerem jest należąca do Paula Kozuba amerykańska firma Vistula River Distilling Company. Zakład został zmodernizowany, a w 2019 roku przystosowany do produkcji wódek. Orkisz pochodzi z pól lubelskich, z ekologicznych upraw. Obecnie są tu produkowane trzy smaki na bazie spirytusu orkiszowego – V-One Orkisz (40%), V-One Ogórek (40%) i V-One Trzy Jagody (35%). Ta ostatnia z dodatkiem malin, jagód leśnych i truskawek.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.