gin powstający przy winnicy Quinta de Ventozelo w Dolinie Douro. Alkohol bazowy robiony jest z wytłoczyn winogron i z wina, macerowane botaniki to m.in.: jałowiec, kilka odmian tymianku, lawenda, mięta, kolendra. W aromacie kwiatowo i czerowno: róże, maliny, poziomki. W smaku: róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca. Butelkowany z mocą 45%.

Quinta de Ventozelo datuje swoje początki na XVII wiek. Ulokowana na zboczach w pobliżu Ervedosa do Douro. Mają 200 ha winnic, uprawiane szczepy to m.in.: tinta roriz, touriga franca, tinta barroca, touriga nacional, tinta amarela, tinto cão, sousão. Od 1999 roku należą do hiszpańskiej firmy Proinsa. Roczna produkcja to ok. 1 mln butelek win stołowych i 0,5 mln porto.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail