Vienna Gin Festiwal 2025

W dniach 9-10 maja odbył się Vienna Gin Festival – największy festiwal ginu w Austrii. Wszystkie bilety zostały wyprzedane, czyli kolejny rok z rzędu organizatorzy zanotowali 100% frekwencję. Tradycyjnie, wydarzenie miało miejsce w urokliwym i pełnym historii Semperdepot, znajdującym się w ścisłym centrum Wiednia. Udział wzięło 35 wystawców, którzy zaprezentowali ponad 40 rodzajów ginów.

Vienna Gin Festival nie jest typowym festiwalem alkoholu, ale bardziej imprezą, na którą przychodzi się ze znajomymi celebrować weekend przy nietuzinkowym ginie oraz koktajlach wykonanych z jego użyciem. Aby podkreślić towarzyski charakter tego wydarzenia, w cenie biletu mamy dodatkowo wejściówkę na oficjalne afterparty do jednego z wiedeńskich nocnych klubów.
Jak podkreśla organizator wydarzenia Gin-Tomic, który stoi za wieloma eventami dla dużych producentów spożywczych i korporacji, jest ono organizowane z miłości do ginu i dla własnej przyjemności oraz dla wszystkich miłośników tego trunku.
Tegoroczna edycja pokazała nowe trendy i kierunki rozwoju na rynku ginów. Pojawiła się duża reprezentacja ginów owocowych, starzonych oraz bezalkoholowe wersje ginów i apretivo. W bieżącej edycji miały swoją własną Strefę zero, na którą przeznaczony był też osobny bar.
Właściwy poziom nawodnienia zapewniał Romer Quelle – partner wydarzenia. Swoje produkty zaprezentowali głównie lokalni producenci z Austrii, ale nie zabrakło też wyrobów z Finlandii, Japonii czy też Australii.
Producenci oferowali również możliwość degustacji „spod lady” nowych produktów i eksperymentów jeszcze nie wprowadzonych do sprzedaży. Niektórzy przywieźli bardzo limitowane wypusty, które nigdy nie trafią do szerokiej dystrybucji.
Podczas całego wydarzenia o dobrą atmosferę dbali animatorzy oraz DJ. Jako, że organizator przewidział miejsce do tańca, uczestnicy chętnie korzystali z możliwości zabawy na parkiecie. Pod koniec wydarzenia, goście zawładnęli parkietem i festiwal zamienił się w imprezę taneczną.

Zuzanna Trzeciak

Kyrö Dark Gin (Finlandia)

Fiński gin na bazie żyta o mocy 42,6% leżakowany w nowych małych beczkach z amerykańskiego dębu. Inspiracją jest nieprzewidywalna pogoda panująca na północy Europy. Do jego produkcji wykorzystywane są lokalne dzikie botaniki (17 rodzajów), rosnące w pobliżu destylarni oraz przyprawy. Aromat bogatego gęstego syropu klonowego oraz sauny fińskiej i świerku (choinki). W smaku jest esencjonalny, ale zarazem elegancki z notami karmelu, wanilii, świerku, jałowca, skórki z pomarańczy, pieprzu oraz botaników. W finiszu delikatnie słodka botaniczność, jałowiec oraz karmel. Bardzo przyjemny gin o bogatym smaku, świetnie wpasowuje się w portfolio destylarni Kyrö.

4.5/5

27/27/27/9=90Aqua Vitae rekomenduje

Etsu Pacific Ocean Water (Japonia)

Etsu Pacific Ocean Water produkowany jest w destylarni Asahikawa, znajdującej się na północy Wyspy Hokkaido. Wyróżnia się procesem produkcji, do którego wykorzystywana jest woda oceaniczna z głębin Pacyfiku. Ten proces nadaje mu niezwykły – słony, ale pełny smak, który świetnie układa się z 22 botanikami wykorzystywanymi w procesie destylacji. Aromat jest bardzo delikatny z nutą świeżości, jod, słoność, jałowiec oraz typowy dla japońskich ginów zestaw botaników. Smak botaniczny, słony, z nutą słodyczy, jod, pieprz oraz yuzu, bardzo dobrze zbalansowany. Finisz zaokrąglony, suchy, pieprzny, jałowiec z nutą słodyczy. Bardzo przyjemny gin o gładkiej konsystencji i ciekawym wrażeniu na podniebieniu, znakomicie balansujący słoność z botanikami. Zdecydowanie wyróżnia się na tle tradycyjnych ginów.

4.5/5

27/27/27/9=90Aqua Vitae rekomenduje

Boobialla Gin (Australia)

Boobialla Gin jest jedynym ginem na świecie produkowanym z rzadkiej australijskiej odmiany jałowca – boobialla. W ten sposób, nie tylko odróżnia się on od innych ginów, wykorzystujących europejską odmianę, ale również prezentuje wyjątkowy smak Australii. Aromat ziołowo kwiatowy z czarną herbatą i nutami jałowca. W smaku słodki, delikatny, herbaciany, tym razem czarna herbata jak i earl grey (bergamotka), do tego jałowiec, cytrusy i kardamon. Finisz cytrusowy, z bergamotką i jałowcem. Jest to delikatna herbaciana propozycja z Australii.

4.5/5

26/26/27/9=88

Tidal Lines Illawarra Plum Infused Gin (Australia)

Australijska wersja sloe gin, stworzona poprzez połączenie klasycznego ginu z lokalną odmianą śliwek Illawarra, leżakowany w beczkach z francuskiego dębu po czerwonym winie przez 12 miesięcy. W nosie dużo słodyczy oraz pieprz, karmel i jałowiec oraz nuty śliwek. W ustach dużo słodyczy, bardzo dobrze zbalansowanej pieprzem oraz jałowcem, do tego nuty kwiatowe, bergamotki (earl grey) oraz śliwki. Długi, słodki finisz, pokrywający usta, herbaciany i kwiecisty z nutą bergamotki. Jest to pozycja zdecydowanie deserowa o przyjemnym balansie słodyczy oraz pieprznego charakteru.

4.5/5

26/27/28/9=90Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.