rodzinny producent wina i grappy oraz likierów z Trydentu. Marka należy do rodziny Dolzan, nazwa pochodzi od ich rodowej posiadłości de Varda. Jak podają, uprawiali w regionie winogrona już w XVII wieku, początki datują się na 1678 rok. Destylarnia funkcjonuje od pięciu pokoleń. Ich aromatyczna grappa powstaje w tradycyjnych miedzianych kotłach (pierwsza destylacja) połączonych z szerokimi kolumnami (druga destylacja), wszystkie trunki na sześć miesięcy trafiają do stalowych cystern, zanim zapadnie decyzja czy będą starzone w dębie, czy trafią do sprzedaży w wersji białej. W Villa de Varda działa wspaniałe muzeum historii grappy i winiarstwa w Trydencie, zgromadzono tu ok. 1600 eksponatów i blisko 300 starych dokumentów. Trunki dojrzewają we własnych piwnicach, w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu, nowych i używanych. Oferta jest niezwykle bogata, to m.in. grappy mieszane: Stravecchia, Gran Riserva, Gran Cuvée i jednoszczepowe: Teroldego, Chardonnay, Moscato, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Nosiola, Pinot Grigio,Marzemino, Pinot Nero, Prosecco, Amarone, Pinot Nero Reserva, Terodldego Riserva, Triѐ Riserva, Più Barricata Riserva, Teroldego Riserva, Müller Thurgau Riserva, Moscato Riserva, Prosecco Riserva, Amarone Riserva. Poza tym produkują brandy z winogron, m.in. dziesięcioletnią, gruszkowicę oraz liczne likiery – ziołowe, owocowe i kremy.