W pałacu Bénédictine D.O.M.

Bénédictine to słynny francuski likier benedyktyński, skrót pochodzi od słów Deo Optimo Maximo, czyli: Bogu Najlepszemu Największemu. Występuje w kilku odmianach o mocy: 30, 40 i 43%. Likier robiony jest z nalewów brandy na 27 rodzajów ziół i korzeni, z dodatkiem koniaku i miodu, ma charakterystyczny posmak dębowych beczek, w których leżakuje minimum cztery lata. Ma cudowny zapach, takiż smak. Receptura jest tajna, są tu m.in.: angelica, szafran, wanilia, cynamon, tymianek, melisa, hysop, czarna herbata, kardamon, skórki cytryny, jagody jałowca, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa, genepi, arnika, aloes. Zioła są macerowane w alkoholu, a potem redestylowane i rektyfikowane. Destylacja odbywa się w specjalnych miedzianych alembikach ręcznie obsługiwanych. Alkohol leżakuje cztery miesiące w małych dębowych beczkach i jeszcze przez osiem miesięcy w wielkich beczkach. Potem dodawany jest m.in. miód i szafran i tak doprawiony likier trafia do beczek jeszcze na trzy miesiące. Przed butelkowaniem jest filtrowany. Robionych jest ok. 3,5 mln butelek rocznie.


Opactwo benedyktynów w nadmorskim Fécamp powstało ok. 1000 roku. W 1510 roku przybył tu Mnich, Dom Bernardo Vincelli, alchemik, który opracował recepturę likieru opartego na 27 orientalnych ziołach. Mnisi zdołali ukryć recepturę podczas zniszczeń rewolucji francuskiej. W 1863 roku produkcję likieru uruchomił kupiec Alexandre Legrand, on też wzniósł obecny pałac Bénédictine, gdzie nawet malowidła i witraże nawiązują do likieru. Pałac mieści muzeum likieru (a także jego naśladowców i fałszerzy – na całym świecie występuje wiele podróbek słynnej „Benedyktynki”, w PRL przez wiele lat produkowano Bernardynkę, Rosjanie mają Likier Benedyktyn, a współcześnie polscy benedyktyni robią podobny trunek według własnej receptury – doskonałą Benedyktynkę). W salach wystawowych prezentowane są butelki, plakaty, stare urządzenia gorzelnicze, zaś w podziemiach mieści się hala fabryczna – jest tu wciąż pracująca destylarnia z oryginalnymi alembikami, a także korytarze wypełnione beczkami pełnymi leżakującego likieru. Wstęp dla odwiedzających jest bezpłatny, a po zwiedzeniu jest darmowa degustacja. Tylko w pałacu w Fécamp można dostać specjalną edycję Bénédictine Single Cask, jest tu też równie świetne B & B, czyli mieszanka Bénédictine i brandy.

Pałac i ekspozycje muzealne

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Destylarnia i piwnice

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Stare plakaty reklamowe

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.