W drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition jury przyznało 131 medali. Zarówno liczba zgłoszeń, liczba producentów, jak i średnia przyznanych punktów były rekordowe, rok temu jury przyznało 92 medale. Poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba medali złotych. Duże marki starły się z wyrobami kraftowymi, których w tegorocznym konkursie było wyjątkowo dużo. Jury obradowało 21 września w Warszawie w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z 23 kategorii.

Najwięcej nagrodzonych alkoholi zostało wyprodukowanych w Polsce, inne reprezentowane kraje to: Rosja, Ukraina, Białoruś, Litwa, Bułgaria, Francja, Włochy, Hiszpania, Szkocja, Czechy, Austria, Belgia, Holandia, Gruzja, USA, Meksyk, Japonia, Jamajka, Kolumbia czy Trynidad i Tobago. Oczywiście najwięcej zgłoszonych alkoholi powstało w Polsce. Jury przyznało 126 złotych medali, sześć srebrnych. Medale srebrne otrzymywały próbki o średniej nocie co najmniej 70/100 punktów, złote próbki o łącznej nocie co najmniej 80/100 punktów. Ponadto jury przyznało 21 medali Double Gold, które przypadły dla trzech próbek najwyżej ocenionych w konkursie oraz najlepszych próbek w poszczególnych kategoriach.
Organizatorem wydarzenia była redakcja „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. Alkohole były oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Gala wręczenia medali odbędzie się w październiku, wkrótce będziemy informować o szczegółach.

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail