2 października odbyło się spotkanie online z whiskey Heaven’s Door. Prowadzili je Ronan Gillespie, przedstawiciel marki oraz Jarosław Buss, właściciel firmy Tudor House, która jest wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce. Wydarzenie było jedną z kilku zapowiadanych sesji masterclass, które odbywają się w zastępstwie tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw.
– Marka Heaven’s Door powstała we współpracy z Bobem Dylanem, odwołuje się do jednego z jego najsłynniejszych przebojów i jest to tennessee whiskey i bourbon klasy premium. Na każdej butelce jest podpis Boba Dylana, co potwierdza, że jest to whiskey, którą on sam zaakceptował – mówił Ronan Gillespie.
Heaven’s Door Tennessee Straight Bourbon Whiskey (42%)
Ta whiskey ma duży udział żyta w nastawie, co ją różni od typowej tennessee whiskey, która zazwyczaj jest łagodna i filtrowana przez węgiel z drewna klonowego. Leżakowała ok. siedem lat w nowych, świeżo wypalanych dębowych beczkach, a potem poddana została dodatkowej maturacji w tzw. cigar barrels, wykonanych z francuskiego dębu i ukształtowanych na wzór cygara. Aromat dość ostry, aceton, ziarno, zioła, słodycz wanilii i kukurydzy, dżemu śliwkowego, placek wiśniowy, miodowość, a do tego polne kwiaty, koniczyna. W ustach wytrawna: orzechy, zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir, ale poza szorstkością są także słodsze nuty: śliwka, strucla, lukier. Finisz nieco pieprzny, odczuwalne żyto, wanilia, orzechy, czekolada z rodzynkami, słodkie figi.
20,5/25/22,5/6,5=74,5
Heaven’s Door Straight Rye (43%)
Sześć lat leżakowała w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat lekko kiszonkowy, przefermentowany ananas, orzechy, wiórki kokosowe, zioła, żółte owoce: gruszka, renkloda. W ustach dość delikatna, mimo wyraźnej nuty pieprznej, owocowa, taniczna, gruszki williams, słodka śliwka poza tym lukrecja. W finiszu masa lukrecji, pieprz, sól, wanilia, mleczna czekolada, budyń i rozgrzewający imbir.
21,5/25/24/6,5=77
Heaven’s Door Double Barrel Whiskey (50%)
Przez sześć lat leżakowała w beczkach po bourbonie i przez rok była finiszowana w świeżo wypalonej beczce z amerykańskiego dębu. Aromat mocno nacechowany świeżym drewnem, nuty ostre, octowe, gruszki w occie, zioła, starte jabłko, siano, polne kwiaty. Smak masła orzechowego, tłusta, gorzkawa, jest też nuta ziół. Finisz słony i maślany, przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa, imbir, rozgrzewająca.
20/21/21,5/6=68,5
W 2021 roku ma zostać otwarta własna destylarnia wraz z restauracją i centrum dla zwiedzających – w dawnym kościele w Nashville, muzycznej stolicy stanu Tennessee. Początkowo planowane otwarcie jesienią tego roku opóźniło się z powodu koronawirusa. Oprócz trzech zaprezentowanych marek firma ma także w ofercie Heaven’s Door Tennessee Bourbon 10YO i blend Heaven’s Door Highway 61.
Kolejne degustacje online Tudor House: 9 października g. 18.30 – Amrut Whisky, prowadzący: Pramod Kashyap – prosto z destylarni oraz 27 października g. 20.00 – Morrison Single Malts, prowadzący: Niel Hendriksz.