Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Hven Coffey Distilled Vodka with Coffee (41,8%)
Wódka z organicznych upraw zbóż, wzbogacona o nalewy na ziarna kawy. Aromat espresso, ziaren mielonej kawy. W smaku: kawa, wanilia, orzechy, a w finiszu jeszcze dochodzi rozgrzewająca ostra papryczka.
4.5
27/26/26,5/7,5=87

Hven Organic Distilled Gin (40%)
Botaniki najpierw są przez 24 godziny macerowane w beczkach z amerykańskiego dębu, spirytusie wydestylowanym z organicznej pszenicy, a potem redestylowane w miedzianym alembiku do produkcji whisky, zawieszone w koszu. Wśród botaników są m.in.: szwedzki jałowiec, cytrusy, kardamon, kłącze tataraku, pieprz seczuański, anyż, aframon, lukrecja i siano. Aromat lekki, sporo cytryny, nuty pieprzu. W ustach bardzo rozgrzewający – dużo jałowca, pieprzu, cytrusy, a w finiszu dochodzą jeszcze nuty cierpkie, goryczkowe i rozgrzewający kardamon.
3.5
23/23,5/23,5/6,5=76,5

Hven Organic Navy Strength Gin (57,1%)
Spirytus z: pszenicy, jęczmienia i żyta, wydestylowany w miedzianych kolumnach, odebrany z mocą 96% trafił na dwa lata do dębowych beczek, a potem został wykorzystany do maceracji botaników na gin i do redestylacji. Macerowane botaniki to: jałowiec, kardamon, kolendra, cynamonowiec, skórki pomarańczy i cytryny, a do destylacji dodaje się jeszcze: lawendę, rumianek, kwiaty czarnego bzu. Butelkowany z mocą 57,1. W aromacie dominują: kolendra, cytryna i cynamon, dużo dzięgla. W smaku potężny, dużo ziół, kwiatów, rozgrzewający jałowiec, tuja, igliwie, bardzo leśnie, pieprzność. W finiszu czujemy głównie jałowiec i igliwie, ale pojawia się też lawenda, jest i cytryna.
3.5
24/25/24,5/7,5=79

Hven Stella Nova Gin Rested In Oak (41,8%)
Nazwa powstała dla odkrycia astronoma z Wyspy Hven, Tycho Brahe, który w 1572 roku opisał supernową De Nova Stella. Wśród botaników mamy: jałowiec, cytryny, limonki, wanilia, kwiaty czarnego bzu, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, mięta. Po destylacji alkohol dojrzewał w dębowych beczkach, z których niektóre były wykorzystywane wcześniej do dojrzewania whisky. Dojrzewanie ginu trwało od 6 miesięcy do 10 lat w różnych beczkach, mieszanych i łączonych w systemie solera. Słodki zapach jałowca, gałęzi jałowca, igliwia, palonych gałązek jałowca. Intensywnie jałowcowy smak, z leciutką nutą wanilii. Finisz pieprzny, mocno jałowcowy
4.5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Hven Sloe Gin (28,6%)
Organiczny gin był macerowany przez 3-6 miesięcy ze świeżymi, lokalnie zbieranymi jagodami tarniny, cukrem i odrobiną kory cynamonowca. Około połowa zmacerowanego ginu jest oddzielana i filtrowana. Resztę poddaje się destylacji wraz z owocami tarniny. Powstały destylat jest mieszany z pierwszą połową, która została zmacerowana, a następnie wszystko jest balansowane ginem, sokiem z tarniny, cukrem i butelkowane z mocą 28,6%. Cierpki, tarninowy zapach z bardzo wyraźną nutą igliwia, jałowca. Cierpko-słodko-leśny, przyjemny smak. Lekki, tarninowy finisz, z nutą jagód leśnych, igliwia, mchu.
4.5
26,5/26,5/26,5/7,5=87

Hven Organic Summer Spirit (40%)
Wódka z organicznych upraw ziarna, infuzjowana gorzką pomarańczą, rabarbarem, czarnym bzem i jabłkami. Wszystko to było redestylowane w alembikach do produkcji whisky, a potem leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu. Słodki, naturalny zapach – sporo pomarańczy i rabarbaru, wanilia, śliwka. Smak cierpko-słodki – dużo jabłek, czarny bez, wanilia. Cierpki, rześki, przyjemnie jabłkowy finisz, ananas, nuta mięty, eukaliptusa.
3.5
23,5/23,5/24/7=78

Hven Hvenus Rye Whisky (45,6%)
Nazwa Hvenus odwołuje się do nazwy wyspy oraz do planety Wenus. Szwedzka żytnia whisky, zestawiona przez master distillera Henrica Molina z 42 wyselekcjonowanych beczek z amerykańskiego dębu. Receptura to: 78,6% żyta, 11,9% pszenicy, 4,8% kukurydzy i 4,8% jęczmienia. Leżakowanie 3-6 lat. Butelkowanie bez filtracji na zimno, bez barwienia. Przyjemny aromat ziarna, wanilin z amerykańskiego dębu, toffi, lekko nuta ziołowa, zmielony delikatny pieprz. Nuty czekoladowe i ziołowe, orzechy laskowe. W smaku: lekka, słodka, dużo czekolady, sporo ziół, solony karmel, dużo ziół, dużo pieprzu, kardamonu, dużo wanilii, rozmaryn. Finisz słodki, karmelowy, czekolada z orzechami laskowymi, ale podbity nutą pieprzną i ziołową (rozmaryn, kmin).
3.5
22,5/22,5/22,5/7=78,5

Hven MerCurious Corn Whiskey (45,6%)
Whisky kukurydziana (88% kukurydza, 5% pszenica, 3,5% jęczmień, 3,5% żyto) skomponowana przez mistrza Henrica Molina z 14 beczek z dziewiczego amerykańskiego dębu. W 2020 roku została wybrana najlepszą corn whisky na świecie w konkursie World Whiskies Awards. Nazwa odwołuje się do planety Merkury. Przyjemny aromat popcornu z karmelem, czekolady z orzechami laskowymi, rozmarynu, majeranku. Smak tłusty, słodki, masło orzechowe, syrop klonowy – bardzo amerykańskie, czuć też mocno wypaloną beczkę. Finisz także tłusty, masa masła orzechowego, zioła prowansalskie, szałwia, tatarak, lukrecja.
3.5
25,5/20,5/20,5/6=72,5

Hven Tycho’s Star Single Malt (41,8%)
Whisky nazwana na cześć słynnego astronoma Tycho Brahe z Wyspy Hven. Zacier to trzy rodzaje jęczmienia, Pale Ale Malt, wykorzystane dla uzyskania trawiastych nut bazowych, słodu czekoladowego dla nut karmelowych i ciężkiego torfowego słodu dla uzyskania zapachów skóry, lukrecji i smoły. Dojrzewanie w beczkach: 58,2% mocno wypalane z dębu Quercus Muehlenbergii z Missouri, 33,44% mocno tostowane z dębu Quercus Petraea z Allier i 8,36% średnio tostowane z dębu Quercus Robur z Burgundii. Certyfikowana jako organiczna. Każda butelka jest indywidualnie numerowana. Zapach tłusty, skwierczącego boczku, czipsów bekonowych, sól, frytki, wędzone śliwki. Smak wędzonych śliwek, torfu, ale nie ma tej tłustości, jakby pozbawiony struktury, jak woda ze spirytusem i czipsami po torfowej whisky. Podobnie finisz, bez wyrazu – wędzenie i drewno, węgiel.
2
25/10/10,5/4,5=50

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail