23 sierpnia odbyła się degustacja online na platformie Facebook, zatytułowana The Sherry Cask by Duncan Taylor którą prowadził Fergus Simpson, ambasador whisky. Do spróbowania były whisky w różnym wieku, od 3 do 27 lat, wszystkie z beczek po sherry, z destylarni: Dalmunach, Aultmore, Dailuaine, Strathmill i Glen Keith.

– Przedstawiam whisky w 100% z beczek po sherry oraz takie, które finiszowały w naszych małych beczkach octave po sherry. Octave służą finiszowaniu wielu whisky Duncan Taylor. Skąd ta popularność aromatów sherry w whisky? Powody są historyczne. Po pierwsze na Wyspach zawsze lubiliśmy sherry. Nasze mamy, babcie i prababcie piły sherry, sherry jest elementem naszych deserów, więc już od dziecka poznajemy ten smak. Drugi powód, to duża ilość beczek po sherry w Szkocji w XIX wieku, kiedy wina z Hiszpanii trafiały do nas w beczkach, a nie – jak teraz – w butelkach. Kiedyś beczki po sherry były dużo łatwiej dostępne, dlatego bardzo wiele szkockich destylarni chętnie z nich korzystało. A najważniejszy powód, to słodycz, nuty orzechów, rodzynek, jakie whisky przejmuje z beczek po sherry – mówił Fergus Simpson.

Dalmunach 2016 Duncan Taylor Octave Cask #10825759 (54,2%)
Nowa destylarnia Pernod Ricard, zbudowana na miejscu Imperial. Produkuje 10 mln l rocznie, głównie do blendów Pernod Ricard. Whisky dojrzewała trzy lata w beczkach po bourbonie, a potem 9 miesięcy w beczkach octave. Przyjemne aromaty lasu, syropu piniowego, do tego drożdże, rodzynki, trochę sadzy, nuty maślane, delikatnie sól. W ustach nuty drewna, igliwia, delikatnie jałowca, ale też słodycz suszonych moreli, rodzynek, jest też sól i tytoń. Słony finisz, ciasto drożdżowe, suszone wiśnie, rodzynki, orzechy, nuty rumowe, wciąż sosny, igliwie, a i trochę pieprzu. Zaskakująco dobra, złożona bardzo młoda whisky, być może to był właśnie najlepszy moment, żeby pokazać charakter destylarni Dalmunach.
4
24/25/25/7=81

Aultmore 10YO Duncan Taylor Old Dimensions Cask #95900326 (54,5%)
Przez cały czas leżakowała w beczce po sherry z amerykańskiego dębu. Słodki aromat powideł śliwkowych, syropu śliwkowego, syropu moreli, bardzo dużo zielonych orzechów, czereśnie, gruszki. W smaku masa drożdży i orzechów, cierpka, taniczna, nawet mięsista, dużo tytoniu, lekko słone, bardzo dużo sherry oloroso, wino tu dominuje. Finisz cierpko-orzechowy, rozgrzewający zielem angielskim, dopełniony karmelem, wanilią.
4
24,5/24,5/25/7=81

Dailuaine 2009 Duncan Taylor Octave Cask #10926803 (53,9%)
Po dojrzewaniu w beczkach hogshead po bourbonie trafiła na trzy miesiące do beczki octave, zabutelkowano tylko 78 butelek. Przyjemny aromat rodzynek, fig, daktyli, jabłek, gruszek, lekko drożdży, sadzy, soli, dużo mięty, lukrecja. W smaku dymna, słona, mięsista, do tego bardzo przyjemna słodycz daktyli. W finiszu zmierza w stronę orzechowości, choć jest też sporo mięty, słona lukrecja, mięsista, tytoniowa.
4
26/26,5/26/7,5=86

Strathmill 26YO Old Dimensions Cask #998319 (52,9%)
Whisky będąca sercem blendów J&B. Beczki sherry hogsheads z amerykańskiego dębu. Delikatny aromat słodkich pieczonych jabłek z cynamonem, zioła prowansalskie, miód, słodki tytoń. W smaku również delikatna, czuć jej wiek, bardzo dużo sherry, drożdży, rodzynek, daktyli, orzechów. W finiszu czekolada z wiśnią, lekko anyż, skóra, słodki tytoń, egzotyczne drewno, odrobina soli, pikantna nuta jałowca, a potem więcej soli.
4.5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Glen Keith 1993 Duncan Taylor Octave Cask #10224236 (53,%)
Przez dziewięć miesięcy finiszowana w beczkach octave, a wcześniej leżakowała e beczkach po bourbonie. Przyjemny, słodki aromat egzotycznych owoców: banany, ananas, mango, słodka jak rum, do tego mięta, szałwia, herbatka ziołowa. Fantastyczny cytrusowy smak – grejpfruty, pomelo, kandyzowane cytryny, do tego kandyzowany imbir., ale też skóra, tytoń i drożdże W finiszu: imbir, gałka muszkatołowa, lekko sól, drożdże, rodzynki, ale też słodka i soczysta gruszka williams.
4.5
27,5/28,5/28/9=93

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail