W dniach 29-30 kwietnia w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie odbyła się degustacja „Czy stara whisky jest dobra?”. Pierwszego dnia do spróbowania było pięć butelek, wszystkie z serii Elixir Distillers The Single Malts of Scotland Reserve, nie tak stare, bo w wieku 10-12 lat, za to drugiego dnia były już na stole zdecydowanie starsze butelki, w wieku 24-34 lata i tu oceny gości były bardzo wyrównane. – Każdego dnia odbyło się głosowanie na najlepszą whisky wieczoru, pierwszego dnia była to Caol Ila 2009, a drugiego dnia bezapelacyjnie wygrała Dailuaine 1980 34YO, ale… w drugim dniu musieliśmy wybrać whisky najlepszą z najlepszych, bo jak się okazało nie było w tym dniu słabego destylatu – komentuje Łukasz Szczepanik, organizator wydarzenia. Dailuaine ukazała się w 2015 roku w serii Diageo Special Release i została zabutelkowana z mocą beczki 50,9%, to cudownie owocową whisky. Pozostałe trzy whisky tego wieczoru pochodziły z serii Carn Mór.

Speyside Distillery 10YO 2010 Elixir Distillers The Single Malts of Scotland Reserve (48%)
Destylacja 2010, butelkowanie 2020, beczki po sherry. Ciemny, rudo-brązowy kolor. Bardzo przyjemny słodki owocowy zapach wiśni i jabłek, trochę lukru, migdały, słodka orzechówka. Smak bardzo orzechowy, już nie tek słodki, raczej słodko-wytrawny, są rodzynki i suszone morele, jest sól, tytoń. W finiszu dużo suszonych owoców – jabłek, moreli, fig, śliwek, wiśni, daktyli, do tego tytoń, lukrecja, migdały, anyż.
4
25,5/26/25,5/7=84

Blair Athol 11YO 2009 Elixir Distillers The Single Malts of Scotland Reserve (48%)
Destylacja 2009, butelkowanie 2021, beczki po bourbonie i sherry. Barwa złocista. W zapachu dużo jabłek, gruszek, wiśni, słodki placek ze śliwkami, lekko dym, sadza. W smaku dużo soli, jabłka, pektyny pestek jabłek, drożdże, morele, mango, czekolada, wanilia, kokos. Słodki finisz – pełen wanilii, kokosa, toffi, białej czekolady, ziół prowansalskich, rozmarynu.
4
25/25/25/7=82

Teaninich 11YO 2007-2009 Elixir Distillers The Single Malts of Scotland Reserve (48%)
Mieszanka beczek z 2007 i 2009 roku, beczki po bourbonie. Barwa bardzo jasna, słomkowa. W zapachu: dużo wanilii, ale też dużo aromatycznych białych winogron, jak muskat, toffi, czekolada, orzechy, sadza. W smaku: sól, wanilia, czekolada, kokos, orzechy. Orzechy włoskie w finiszu, ananas, sadza, tytoń, herbata. Wanilia.
3.5
20/24,5/23/7=74,5

Glen Elgin 12YO 2007 Elixir Distillers The Single Malts of Scotland Reserve (48%)
Destylacja 2009, butelkowanie 2020,beczki po bourbonie. Barwa bardzo jasna, bardzo słomkowa. Najpierw słodka mleczna czekolada, potem octany jak dressing do sałaty, ale zaraz wchodzi owocowa przyjemna słodycz – kiwi, jabłka, gruszki, śliwki, lekko ziołowość. W smaku melasa, zioła, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada i wanilia. W finiszu ziołowość, imbir, gruszki, lekko mięta i anyż.
4
25/25,5/26/7,5=84,5

Caol Ila 10YO 2009 Elixir Distillers The Single Malts of Scotland Reserve (48%)
Destylacja 2009, butelkowanie 2020,beczki po bourbonie. Barwa bardzo jasna, bardzo słomkowa. Na pierwszym planie torf, dym, wędzone śliwki, ale pod tym torfem jest dużo przyjemnej słodyczy – morele, jabłka, gruszki, wanilia, migdały, zioła, anyż… Bogato jak na tak młodą whisky. Smak cierpki, medyczny, dużo węgla, torfu, soli, wędzone śliwki, anyż. Finisz bardzo zdominowany przez torf, sól, sadzę i medyczność i anyż.
4
23,5/24,5/21,5/7=81,5

Linkwood 24YO 1996 Carn Mór Celebration of the Cask (48,6%)
Beczki po bourbonie, tylko 191 butelek, butelkowanie 2021. Jasna, cytrynowa barwa. W aromacie: ciasto drożdżowe, biszkopty, brzoskwinie, morele, kwaśne zielone jabłka, pomarańcze, tarta cytrynowa, limonki. Przyjemnie przemieszana słodycz i cierpkość, rześko, cytrusowo. W smaku jeszcze bardziej interesująco – mocno wypieczona skórka chleba z dżemem cytrynowym, skórki gorzkich pomarańczy, ale też czarne oliwki i orzechy. W finiszu ciemny, ciężki słód porterowy, chmiel, dużo skojarzeń z piwem, są też wędzone śliwki, jest też przyjemna rześkość kwaśnych gruszek, jabłek. Długi, treściwy, ciekawy finisz.
4.5
27,5/28/28/8=91,5

Mannachmore 27YO 1993 Carn Mór Celebration of the Cask (52,9%)
Beczki po bourbonie, tylko 125 butelek, butelkowanie 2021. Jasna, cytrynowa barwa. W zapachu: octany, ocet śliwkowy, słodkie przejrzałe gruszki, nuty politurowe, kukurydza, też bardzo dojrzałe banany, fermentujący ananas. W smaku jest słodycz mango, a głębiej – jabłka, morele, wypieczona skórka chleba, nawet dymność i sól. W finiszu jest i sól, i trochę siarki, i dużo mango, jabłka, gruszki… Brak nut dominujących, szybko finisz znika.
4.5
27,5/27,5/27/7,5=89,5

Clynelish 27YO 1993 Carn Mór Chapter #12 by Jarek Buss (51,7%)
Beczki po bourbonie, tylko 140 butelek, butelkowanie 2021 dla Tudor House. Barwa bursztynowa. Zapach ostry, przyprawowy, lekko octowy, sporo pieprzu, imbir, cynamon, kwaśne jabłka, a potem słodycz białej czekolady z rodzynkami. Kręci też w nosie jak tabaka. W smaku bardzo cierpko, bardzo dużo tytoniu, szorstka dębina, dużo imbiru, nawet kandyzowanego imbiru, kiszony ananas. W finiszu jest kwasowość, mineralnośc, nieco siarki, grejpfrut, kiszone limonki. Kwaśna, cierpka whisky.
4.5
26/26/27/7,5=86,5

Dailuaine 34YO DSR 2015 (50,9%)
2952 butelki. W zapachu: jabłka, gruszki, śliwki, ananas, cynamon, gałka muszkatołowa, mięta i stara szafa. Smak lekko cierpki, tytoniowy, czarna herbata i herbata gruszkowa, anyż, gałka muszkatołowa. Finisz bardzo cierpki, głęboki, tytoń, suszone śliwki, suszone słodkie gruszki, morele, delikatna miodowa słodycz.
5
29/29/29/9=96

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail