Wyspa Harris to tak naprawdę tylko południowa część największej wyspy Hebrydów Zewnętrznych, jaj północna część nazywana jest wyspą Lewis, a geograficznie to wyspa Lewis i Harris. Destylarnia o nazwie Isle of Harris jest pierwszą gorzelnią whisky na Hebrydach Zewnętrznych, jej siedziba jest w Barbet. Zakład zatrudnił 20 osób. Założył ją muzykolog, Andersona Bakewell, natomiast dyrektorem zarządzającym został były prezes Diageo i Marks & Spencer – Simon Erlanger. Rocznie ma być produkowanych 300 tys. butelek whisky single malt, zwanej The Hearach, co w języku gaelickim oznacza mieszkańca Harris. Pierwsza partia wypuszczonych butelek ma być taka sama jak liczba mieszkańców Harris – 1916. Firma zamierza zająć się też produkcją ginu, do którego wykonania mają być użyte wodorosty zebrane z morza otaczającego wyspę. Środki finansowe na założenie destylarni pochodzą od 17 inwestorów, w tym z: Europy, USA i z Dalekiego Wschodu, jak również ze szkockiego Banku Inwestycyjnego.