Aqua Vitae, Degustacje, Spirits
absynt, degustacje

Wieczór z absyntem

Wieczór z absyntem

Udostępnij:

11 czerwca, w upalny wieczór, na gości czekał neon koktajlbaru Kita Koguta w kolorze zieleni, a to za sprawą rozwiewanych przez „wróżkę” oparów absyntu. Pretekstem wyboru degustacji była premiera książki Bogumiła Rychlaka „Absynt. Historia, mity i rzeczywistość”, którą każdy z uczestników otrzymał w prezencie od firmy M&P Alkohole i Wina Świata. Powitalny drink na bazie wermutu Absenteroux, pachnący intensywnie limonką, orzeźwił skutecznie po gorącym dniu. Do spróbowania czekały: Absenteroux, Absente Absinthe, Grande Absente, Extreme Absente Bitter, Pastis Henry Bardouin. M&P jest wyłącznym przedstawicielem w Polsce Distilleries et Domaines de Provence, producenta absyntu i pastisu, firmy z Prowansji, działającej w Forcalquier od 1898 roku.
– Absynt to mocny likier ziołowy, historycznie zestawiany z dużym udziałem piołunu, z czasem jednak najważniejszym składnikiem stał się anyż. Butelkowany z wysoką mocą, dochodzącą nawet do 80%. Podawany z dodatkiem wody i cukru. Skład ziół, czas ich maceracji, ponowna destylacja lub jej brak, kolor i moc alkoholu zależą od receptury i upodobań producenta. – opowiadał prowadzący spotkanie, redaktor naczelny „Aqua Vitae”, Łukasz Gołębiewski. Historia absyntu sięga przełomu XVIII I XIX wieku. – Najstarszym przepisem na ekstrakt z piołunu czyli extrait d’absinthe jest tekst Abrahama Louisa Perrenoud, którego nazwisko z czasem zostaje zmienione na Pernod, datowany na 1794 rok – kontynuował Łukasz Gołębiewski.


Kolejnym punktem w degustacji był absynt przygotowany przez autora książki, Bogumiła Rychlaka – Absinthe des Peintres. Podczas raczenia się przepysznym trunkiem o zapachu lasu (mech, igliwie sosnowe, suche liście, żywica), zielnika klasztornego i polnych łąk, świeżo ściętej trawy, starego ogrodu porośniętego kwitnącymi pokrzywami, a w ustach lekko słodkiego z nutami jak w zapachu, puszczony został film, na którym Bogumił Rychlak opowiadał o sporządzonym przez siebie trunku (składniki najwyższej jakości: anyż z Turcji, badian z Egiptu, koper z Indii, mięta z Pińczowa – ręcznie zbierana, melisa świeża z Tesco, piołun z 2010 z Pontarlier, bylica skalna z tej samej plantacji), jak również o innej pasji – malarstwie, które niewątpliwie mocno jest związane z absyntem.
Podczas degustacji poznaliśmy ponad dwustuletnią historię absyntu, którego ojczyzną jest Szwajcaria, tajemnice tujonu, sposoby podawania (okazała dymiąca fontanna, stojąca na barze sugerowała jeden z nich) i roli jaką spełnił w sztuce.
Finał należał do dwóch barmanów, Marcina Piekarowicza z Kity Koguta i Michała Sidło z Kiti. Przygotowali koktajle na bazie degustowanych trunków inspirując się klimatami sobie bliskimi. Marcin stworzył drink Marsyliankę, który zaskoczył zapachem stajni i cudownym smakiem absyntu w oparach mezcalu, z nutą kiszonej limonki. Pięknie podany, cieszył oczy i podniebienie, sama rozkosz. Jego receptura to: 40 ml Pastis Henry Bardouin, 30 ml kordiału z bzu, mieszane z lodem. Podane w zmrożonym kieliszku. Cząstka kiszonej limonki do środka. Na górę odrobina mezcalu (mgiełka z atomizera).
Michał czerpał wenę z klimatów karaibskich (na co dzień pracuje w koktajlbarze Kiti, z niesamowitym wyborem trunków z tego regionu) i tak powstał drink Absynt Swizzle. W nosie feeria owoców tropikalnych, oplecione świeżym ogórkiem. Smak słodko-kwaskowaty, orzeźwiający, bardzo owocowy. Jego receptura to: 30 ml Absente Absinthe, 30 ml skoku z marakuji, 30 ml soku z ogórka, 20 ml limonki, 10 ml falernum i 10 ml syropu cukrowego, przygotowany w specjalnym glinianym naczyniu, w jakim koktajle serwowane są na Karaibach i w barze Kiti.

A oto noty degustowanych trunków.

Absenteroux (18%) – wzmacniane wino, aromatyzowane ziołami i przyprawami. Absenteroux powstaje z połączenia mieszanki białych, prowansalskich win ze szczepów ugni blanc, grenache blanc, vermentino i clairette, cukru, destylatów z ziołowych nalewów (takich jak kolendra, anyż, melisa i mięta), ekstraktu z goryczki, esencji z piołunu i naturalnego aromatu wermutu będącego połączeniem pomarańczy oraz ziołowych i korzennych przypraw. Absenteroux zawiera do 10 mg tujonu na litr. Suche rośliny i przyprawy są początkowo macerowane w alkoholu następnie odcedzane i aromatyzowane. Poprzez połączenie białych win, naparu, destylatów i esencji uzyskujemy finalny produkt o pobudzających zmysły właściwościach. Lekki, bardzo orzeźwiający, z nutą limonki, awokado, delikatnie kiszonek. Smak lekki, gorzko-cytrusowy, finisz już bardzo cytrynowy. 4/5
28/26,5/23,5/7=85

Absente Absinthe (55%) – mamy tu wyciąg z ziół, przede wszystkim: piołunu, anyżku, melisy i mięty. Likier o pięknej, jasnozielonej barwie z żółtymi refleksami i subtelnych ziołowych aromatach z wyczuwalnym, dominującym anyżkiem. Usta krągłe i dobrze zbudowane, ze świeżym, lekko korzennym finiszem. Aromat bardzo delikatny, anyż, lukrecja, zioła. Smak przyjemnie słodki, owocowość, jagody. Owocowy także w finiszu, dochodzi posmak jabłek, brzoskwini. 4/5
24,5/25/24/7=80,5

Grande Absente (69%) – wyciąg m.in. z: piołunu, anyżu, melisy, mięty. Aromat delikatny, trawiasty i ziołowy, anyż głęboko schowany. Smak w pierwszej chwili gorzki od piołunu, ale zaraz staje się słodszy, delikatny, nie czuć mocy 69%, przyjemny posmak poziomek. W finiszu główne skrzypce grają lukrecja i anyż. 4.5/5
27,5/27,5/27/8,5=90,5

L’Extreme d’Absente Bitter (70%) – to bardzo mocno skoncentrowany absynt, intensywnie zielony destylat piołunu z dodatkiem anyżu, melisy i mięty, bez dodatku cukru. Doskonale uzupełnia smak innych napojów, a aplikacja jest bardzo łatwa – do buteleczki jest załączony precyzyjny zakraplacz. Aromat piołunu i lukrecji. Bardzo gorzki, bardzo ziołowy, z nutą orzechów włoskich. 4.5/5
27,5/28/28/9,5=93

Pastis Henri Bardouin (45%) – niezwykły pastis, będący kompozycją aż 65 ziół i przypraw. Główne składniki to anyż i lukrecja. Przyjemny aromat anyż u, lukrecji, tymianku, majeranku, dzięglu. Smak jest bardzo delikatny, słodki, oleisty, dużo łagodnych ziół i anyżu. Finisz słodki, anyż przechodzi w soczyste czerwone owoce – maliny, poziomki. 4.5/5
28/27,5/27/9=91,5

 

 

 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.