Wieczór z Dewar’s

15 czerwca odbyła się degustacja online z whisky Dewar’s, którą poprowadził Patryk Kowalski, polski brand ambasador, organizatorem był Dom Whisky. Była to okazja do zapoznania się z linią Smooth Cask Finished, która na rynku jest od 2019 roku, obecnie w Polsce czterech odsłonach, najnowsza – piąta – z beczek po kalwadosie jeszcze nie jest u nas dostępna. Do spróbowania był też Dewar’s 15YO i dwunastoletnia single malt z destylarni Aberfeldy, która stanowi „serce” kupażów Dewar’s

Marka Dewar’s została stworzona przez Johna Dewara, który pierwsze blendy przygotowywał już w latach 60. XIX wieku. Najbardziej popularna Dewar’s White Lebel dostępna jest od 1899 roku, a za datę powstania pierwszej mieszanki przyjmuje się 1846 rok. W 1896 roku dla zapewnienia sobie dostępu do słodowych whisky, rodzina Dewar zbudowała destylarnię Aberfeldy i pochodzące stąd destylaty do dzisiaj stanowią trzon kupażu, inne to m.in.: Aultmore, Royal Brackla, Craigellachie i Macduff – wszystkie kontrolowane przez John Dewar & Sons Ltd. Sama marka została w 1925 roku przejęta przez Distillers Company Limited (DCL), do 1998 roku była własnością Diageo, a obecnie należy do Bacardi.

Dewar’s 8YO Caribbean Smooth Rum Cask Finish (40%)
Kupaż ok. 40 różnych whisky z beczek po bourbonie, ośmioletnich i starszych, finiszowany przez pół roku w beczkach po karaibskich rumach z piwnic Bacardi. Aromat brzoskwini, moreli, pomarańczy, sody, lekka nuta maślana, sherry, pomarańcze i nuty mineralne, ananas. W smaku mandarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, miód, zioła, budyń waniliowy, crème brûlée. W finiszu ciasto drożdżowe z pomarańczą, rodzynki, lukrecja, marcepan, mleczna czekolada, delikatnie sól.
3/5
20/22/21/6=69

Dewar’s 8YO Portuguese Smooth Port Cask Finish (40%)
Whisky była finiszowana w beczkach po porto przez cztery miesiące. Ma bardzo przyjemny owocowy aromat, dużo w nim jabłek, gruszek williams, śliwek, jest też słodka nuta figi i rodzynki, suszone wiśnie. W ustach delikatna, słodkie ziarno, ciemna czekolada, orzechy włoskie, kawa, posypka kokosowa. Finisz bakaliowy – suszone morele, orzechy, suszone wiśnie, rodzynki, cierpkie śliwki, lekko sól, ciemna czekolada. Bardzo przyzwoita, zwłaszcza gdy porównamy jakość do ceny.
4/5
25,5/24,5/24/7=81

Dewar’s 8YO Japanese Smooth Mizunara Cask Finish (40%)
Ośmioletnia Dewar’s finiszowana przez nieznany czas w beczkach z dębu mizunara. Zapach delikatny i nieco mdły, kokosowy, masło orzechowe, wanilia, biała herbata, morele, brzoskwinie, śliwki. W smaku jest pikantność imbiru, orzechowość – orzechy laskowe, włoskie, fistaszki, masło orzechowe i rajskie jabłuszka, wiśnie. Finisz słono-pikantny: imbir, ziele angielskie, słony chleb, ziołowość.
3.5/5
24/23,5/24/7=78,5

Dewar’s 8YO Ilegal Smooth Mezcal Cask Finish (40%)
Whisky była finiszowana przez zaledwie miesiąc w beczkach po dymnych, wyrazistych mezcalach. Aromat jest mocno nacechowany dymem, ziemistością, wędzeniem, jest tez słodko-kwaśne owocowe balsamico, nuta orzechowa. Bardzo interesujące. Smak dymny, bardzo mezcalowy, dużo wędzenia – wędzone na ogniu mięso. Jest też miodowość. Zupełnie nie czuć śladu whisky, tak mocno zdominował mezcal. W finiszu – wędzenie i sól, dużo soli, ale też miód.
4/5
25/24,5/24/7=80,5

Dewar’s 15 YO
Już z daleka pachnie jabłkami – słodkimi, dojrzałymi, nawet pieczonymi. Są także śliwki i wiśnie oraz kwiaty drzew owocowych. Pojawia się w zapachu miód, pieczone jabłka, sadza. W smaku jest orzech laskowy i waniliowość, ale i skórzastość, nuta korzenna, ale i ziołowa (tymianek), a i trochę likierowego wina, gruszki w syropie. Finisz dość krótki, jest tu cierpkość zielonego jabłka, taniczność herbaty i słodycz gruszki Williamsa, a nawet miodu, dużo też słodkiego słodu.
4/5
26,5/26/25,5/7=85

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.