4 listopada odbyła się degustacja whisky z irlandzkiej destylarni Dingle. Prowadził Graham Coullem, master distiller. Destylarnia z hrabstwa Kerry powstała w 2012 roku w starym młynie na obrzeżach miasta Dingle, założył ją Oliver Hughes, wsparli go Liam LaHart i Peter Mosley, właściciele Porterhouse Brewing Company. Zainstalowano tu drewniane kadzie z sosny oregońskiej – zacierna o pojemności jednej tony i fermentacyjne, wszystko jest tu sterowane ręcznie. Fermentacja trwa 72 godziny, do 8% alkoholu, potem następuje, trzykrotna destylacja. Mają trzy małe alembiki, z jednej destylacji napełniają tylko trzy beczki. W niewielkich ilościach robią whisky torfową, Graham Coullem wcześniej pracował w Szkocji, w Balvenie. W 2015 roku firma uruchomiła Whiskey School, szkołę kształcącą osoby zainteresowane pracą w branży whiskey. Ich zakład jest otwarty dla zwiedzających.

Do spróbowania były cztery whiskey: Dingle Single Malt Irish Whiskey, Dingle Batch No.5 Single Malt Irish Whiskey, Dingle Batch No.6 Single Malt Irish Whiskey i Dingle Fourth Release Single Pot Still Irish Whiskey. Polskim dystrybutorem Dingle Distillery jest Vininova.

Dingle Single Malt Irish Whiskey (46,3%)
Podstawowa whiskey w ofercie destylarni, z beczek pierwszego napełnienia po bourbonie (39% butelkowania) i po sherry PX (61%), wiek 6-7 lat. Lekki, słodowy zapach, nuty słodkiej gruszki, wiśnia, lukrecja, rodzynki, suszone morele, drożdże, czarna czekolada. Smak słodowy, bardzo słodki, miodowy, jest też sól, jest placek drożdżowy ze śliwkami i wiśniami, lekko nuta dymna. Również słodki, miodowy finisz, nuta agawy, toffi, czekolady, wyraźnie przydymiony – sadza, prażone ziarno, wędzone wiśnie, lukrecja, goryczka i wanilia.
4
26/25,5/25/7=83,5

Dingle Batch No.5 Single Malt Irish Whiskey (46,5%)
Edycja single malt Dingle Batch No. 5 została zabutelkowana w 2020 roku, beczki po: bourbonie, maderze i sherry pedro ximénez. Zabutelkowana w liczbie 30 tys. butelek. Aromat słodko-cytrusowy. Dużo pomelo, limonki, ale też wiśnie w czekoladzie, słodki słód, miód, wanilia, rodzynki, czekolada. Ziarnista, słodowa w ustach – czarny chleb, kwas chlebowy, delikatnie pieprzna nuta, orzechy włoskie, rodzynki, suszone morele. Finisz dość ostry – ziele angielskie, imbir, cynamon, do tego sporo wanilii, biała czekolada, rodzynki, suszone śliwki, orzechy.
4
26/25,5/25,5/7=84

Dingle Batch No.6 Single Malt Irish Whiskey (46,5%)
Edycja z 2021 roku, w całości leżakowana w beczkach po porto tawny o pojemności 225 l. Zapach słodu i cytrusów, sporo skórek cytryny, sporo chmielu IPA, nuty orzechowe, kandyzowany imbir. Przyjemny smak – słodu, brzoskwini, moreli, pomarańczy, moreli, bakalii, sporo zboża, ziarna. Finisz dość ostry – pieprz, imbir, ziele angielskie, rozgrzewający, do tego słodkie, bakaliowe nuty, dużo rodzynek.
4
26/26/26/7=85

Dingle Fourth Release Single Pot Still Irish Whiskey (46,5%)
Beczki po bourbonie i sherry oloroso. Bardzo przyjemny, rześki zapach jabłek, gruszek, śliwek, agrestu. Smak mocno ziarnisty, zbożowy, słód i nuta kwaśnego jabłka, winogron, do tego słodkie bakalie. Finisz pieprzny – imbir, pieprz, sól, kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, przydymione ziarno, do tego skóra, wytrawność.
4.5
27,5/26,5/26,5/7,5=88

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail