24 listopada odbyła się degustacja kolekcji rumów z Barbadosu, z destylarni Foursquare. Gościem wieczoru był Richard Seale, master distiller w Foursquare, jedna z największych indywidualności w świecie rumów. Organizatorem spotkania był polski dystrybutor – Vininova, a prowadzącym Mikołaj Rzeźnik.

– Wierzę w to, że rum osiągnie poziom popularności whisky single malt. Może nigdy nie ten poziom sprzedaży, bo dobry rum zwykle pochodzi z małej destylarni, trudno jest zatem wprowadzać na rynki go w milionach butelek. Chodzi jednak o podobny poziom zainteresowania konsumentów. Jeśli prześledzimy ostatnich kilkanaście lat, to możemy powiedzieć, że rum idzie dobrą drogą. Jego renoma bardzo szybko rośnie – mówił Richard Seale,
– W przypadku rumu, jak w przypadku każdego dobrego alkoholu, geografia wyznacza jego charakter. Nie możesz robić koniaku w Szkocji, ani szkockiej whisky we Francji, tak samo nie możesz robić barbadoskiego rumu nigdzie indziej. Miejsce determinuje charakter naszego rumu. Oczywiście, wszędzie są różne standardy jakościowe, są tanie whisky na masowy rynek i tak samo jest z rumami. Ale zawsze są wspólne elementy – rumy z Jamajki zawsze pachną ananasem, rumy z Barbardosu zawsze mają zapach bananów, zarówno te najtańsze, jak i te najbardziej limitowane – dodawał Richard Seale,

Equiano (43%)
Blend zestawiany z rumów z Afryki (Gray Distillery na Mauritiusie) i Karaibów (Foursquare na Barbadosie), z beczek po bourbonie i koniaku. Aromat przyjemny, nie nadmiernie słodki, egzotyczny, sporo cynamonu, śliwki w occie, tytoń, sadza. Smak to bardzo dużo przypraw korzennych, słodki tytoń, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, skóra, słodka nutka gruszkowej słodyczy, imbir, nieco bananów. Rozgrzewający, korzenny finisz, orzechy, gałka muszkatołowa, cynamon, tytoń, ale są też banany.
4.5
26/26,5/27/8=87,5

Doorly’s 12YO (43%)
Beczki po bourbonie, maderze i porto. Zapach słodki, pełen wilgotnych rodzynek, świeże figi, dużo bananów, wiórki kokosowe, czekolada, śliwki w czekoladzie. Smak cierpko-słodki, dużo bananów, skóra, tytoń, imbir, kokos. Szorstki finisz, herbaciany, skóra, tytoń, imbir, lekko sól.
4
25,5/26,5/26/7,5=85,5

R.L. Seale’s Finest Barbados Rum (46%)
Mieszanka rumów w wieku ok. 10 lat. W zapachu dużo kakao, czekolady, czekolady z posypką kokosową. W smaku jest kakao, ale i ziarna kawy, nieco skóry, sadza, sól, wanilia, solony karmel. W finiszu połączenie nut słodkich, cierpkich i ziołowych – mięta, czekolada, marcepan, skóra i tytoń, cynamon.
4
23/25,5/26/7,5=80

Foursquare Shibboleth 16YO ECS Mark XVI (56%)
Szesnastoletni rum z beczek po bourbonie. W zapachu jest słodycz, ale też octowość, tropikalne owoce – marakuja, banany, wyraźnie wyczuwalna wyższa moc alkoholu. W smaku bardzo wytrawne, estrowe, dużo bardzo dojrzałych bananów, ale też goryczka, tatarak, nawet piołun. Finisz też gorzki, dochodzi słoność, solone przypalone banany, sporo cynamonu, orzechy. Rozgrzewa, pojawiają się też nuty imbirowe, czuć moc alkoholu.
4.5
25,5/26,5/26,5/8=86,5

Foursquare 2009 12YO ECS Mark XVII (60%)
Dwanaście lat w beczkach po bourbonie. Zapach apteczny, ziołowy, do tego zielone włoskie orzechy, tarta orzechowa i nuta octowa. W smaku palące, pikantne z powodu mocy alkoholu, jak chilli, do tego egzotyczne owoce – papaja, marakuja, skóra, mocna herbata. Finisz ciężki, wytrawny, dużo skóry i herbaty, w tle marcepan, a głębiej – gorzka czekolada.
4.5
25/26,5/27/8=86,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail