Jeśli ktoś szuka najbardziej egzotycznej whisky, to w barze Max na Nowym Świecie niech pyta o meksykańską markę Scorpion. Robione dla firmy Skorpion Mezcal z San Agustin de Las Juntas, znanej z mezcali z mało sympatycznym skorupiakiem na dnie butelek. Są to whisky robione z różnych odmian meksykańskiej kukurydzy, leżakowane w beczkach z francuskiego dębu po mezcalu. Beczki o pojemnościach: 210, 232 I 235 l, butelki ręcznie numerowane. Co do zawartości? Cóż, tego trzeba spróbować, bo podobnej whisky nikt chyba nie zrobił.

Scorpion Douglas Mexican Whisky Heirloom Black Corn (45%)
Z jednej beczki o pojemności 210 l. Aromat długo dojrzewającego żółtego sera i chrupków kukurydzianych serowych. Do tego orzeszki ziemne. Smak ziemisto-kukurydziany, słodki. Finisz to bardzo słodka kukurydza i serowe nachos. 2.5
21/16/16,5/7=60,5

Scorpion Douglas Mexican Whisky Heirloom White Corn (45%)
Z jednej beczki o pojemności 235 l. Aromat nieco ziemisty, orzeszki ziemne, masło orzechowe, toffi. Smak jest bardzo słodki – słodkie brzoskwinie, ananas. Finisz nieco przypieczony i mało ciekawy. 2
16,5/16/15/5,5=53

Scorpion Douglas Mexican Whisky Heirloom Yellow Corn (45%)
Z jednej beczki o pojemności 232 l. W aromacie mamy deskę serów – żółty długo dojrzewający, brie i kozi. Do tego masło, olej lniany, prażona kukurydza. Smak bardzo przyjemny – słodko-ziemisty, nuty medyczne, zbutwiałe, solankowe, ale też serowe nachos. Finisz to już głównie chrupki kukurydziane o smaku serowym. Szkoda, że tak krótki. Ciekawa propozycja. 3
20/21/19,5/7,5=68

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail