Podczas pobytu w destylarni Blo Nardini miałem okazje spróbowania niemal pełnej oferty (poza kilkoma likierami, na które nie wystarczyło mi już czasu). Firma ma unikatowa technologię destylacji, łączy spirytusy z kolumny i z alembików, trzeba przyznać, że to daje bardzo dobry efekt – alkohol jest łagodny i aromatyczny. Nie dziwię się, że Nardini Aquavite di Vinaccia w wersji 50 jest najlepiej sprzedawaną grappą we Włoszech. Na butelkach nie używają słowa grappa, bo firma powstała w czasach, kiedy jeszcze takiego terminu nie było. Zarówno młode, jak i starzone destylaty sprawują się bardzo dobrze, podobnie jak likiery na bazie grappy. Próbując u nich jak zawsze notowałem i chętnie się tymi pospiesznymi notatkami podzielę.
Nardini Aquavite di Vinaccia (40%)
Dla wszystkich alkoholi w tej linii – destylowane są wytłoczyny winogron: merlot, cabernet, friulano, pinot bianco. Aromat bardzo przyjemny, lekko grzybowy, czekolada z poziomkami, kwiaty, rumianek. Słodkie, orzechy laskowe, czekolada, poziomki, bardzo łatwe do picia.
27/28,5/28/9=92,5
Nardini Aquavite di Vinaccia (50%)
W aromacie są czerwone owoce – poziomki, truskawki, mleczna czekolada. W ustach truskawki, maliny, poziomki, jagody, wiśnie, finisz długi i słodki.
27,5/28,5/28/9=93
Nardini Aquavite di Vinaccia (60%)
W aromacie: grzyby, rabarbar, truskawki, czekolada. W ustach bardzo dojrzałe jabłka, wiśnie, truskawki i poziomki. Finisz długi, słodki, owocowy.
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Nardini Aquavite Riserva (40%)
Każda z trzech kolejnych – ten sam alkohol, co w poprzednich plus 3-5 lat w slawońskim dębie. W aromacie czekoladki z grappą. W ustach trochę jabłek i gruszek. W finiszu czekolada z wiśnią, truskawki, maliny, bardzo elegancka.
27,5/28/28/8,5=92
Nardini Aquavite Riserva (50%)
W aromacie czekoladki z wiśnią, w smaku liście, rumianek, w finiszu dużo czerwonych owoców, czekoladowa słodycz.
27/27/27/8=89
Nardini Aquavite Riserva (60%)
W aromacie orzechy w czekoladzie, nieoczekiwanie łagodny, dojrzewający dopiero ser. W finiszu konfitury z wiśni, pieczone jabłka, gruszki.
27,5/27,5/28/8,5=91,5
Nardini Extrafina (42%)
Tu przedestylowano trzy rodzaje wytłoczyn: czerwone merlot i cabernet stanowią 80% plus 20% pinot bianco. W nosie miód i czerwone owoce – wiśnie, poziomki. W ustach fantastyczna – bardzo dużo liści, jagody, poziomki, żurawina. Zwłaszcza w finiszu dużo żurawiny.
27,5/28/27/8=90.5
Nardini Riserva 3 Anni (42%)
Ten sam alkohol, co w Extrafina, do tego trzy lata w slawońskim dębie. W aromacie: wiśnie, czereśnie, trochę pestek, czekolada. W ustach sporo ziół – majeranek, tymianek. Finisz raczej krótki, owocowy.
26,5/26,5/26/7=86
Nardini Riserva 7 Anni (42%)
Siedem lat w slawońskim dębie. W aromacie: miód, mleczna czekolada, ciasteczka miodowe. W ustach dużo ziół – znów tymianek, majeranek. Do tego gorzka czekolada.
27/27/26,5/7,5=88
Nardini Riserva 15 Anni (42%)
Piętnaście lat w slawońskim dębie. W aromacie: wiśnie, zioła, migdały, rumianek, siano. Bardzo dużo ziół w smaku i finiszu, do tego figi, daktyle, rodzynki.
27/27/27,5/8=89
Nardini Riserva 15 Anni (50%)
Siedem lat w slawońskim dębie. W aromacie: wiśnie, morele, migdały, truskawki, maliny, czerwona porzeczka. Zioła, orzechy, finisz gorzki, orzechowy.
27,5/26,5/27/8=89,5
Nardini 1959 Cask Strength Grappa (70%)
Zeszliśmy do piwnic aby jej spróbować. Prosto z beczki, bardzo taniczna, bardzo ciemna. W aromacie: wiśnie, orzechy, likier wiśniowy, moc alkoholu nieco tłumi aromat. W ustach orzechy włoskie, tytoń, zioła. Finisz potężny – stara piwnica, orzechy, majeranek, tymianek, szyszki sosny.
28/29,5/28,5/9,5=95,5
Nardini Aquavite Ruta (42%)
Grappa z dodatkiem gałązki ruty. W aromacie: ciasto orzechowe, tarta orzechowa, orzeszki pistacjowe i jeszcze oliwki. W ustach na początku kwiaty, potem sezam, na koniec nuty trawiaste i rumiankowe, rozmaryn. Finisz bardzo rumiankowy, delikatnie gorzki.
27,5/27/26,5/7,5=88,5
Nardini Aquavite Genziana (43%)
Grappa z dodatkiem korzenia goryczki żółtej. W aromacie: noty gorzkie, ziemiste, trufle, oleiste. W smaku prażony słonecznik i dużo goryczy. Finisz wyraźnie gorzki, chrzan, piołun, głóg.
27,5/27/27/7=88,5
Nardini Mandorla (50%)
Destylat z migdałów. Słodki, marcepanowy zapach. W ustach bardzo dużo marcepanu i migdałów. Finisz słodki, prawie jak amaretto.
26/26/25,5/6,5=84
Nardini Ginepro del Grappa (45%)
Tylko jałowiec, zbożowy alkohol, trochę cukru. W aromacie słodkie, ziołowe, leśne, w ustach nuty gałązek, żywicy, ale w finiszu głownie cukier.
26/26/26/7=85
Nardini Acqua di Cedro (29%)
Likier z dodatkiem owoców znanych jako cytryna cedro, wyglądem, zapachem i smakiem przypominają cytrynę, ale są znacznie większe. Aromat łagodny – cukier i trawa cytrynowa. W smaku jak limoncello, cytryna w cukrze, finisz podobnie. Najlepiej podawać mocno schłodzone.
25/26/25,5/6=82,5
Nardini Mistra (47%)
Destylat z anyżem, w stylu ouzo. W aromacie bardzo dużo anyżu. Do tego cukier, jak w anisette. Finisz delikatny, anyżowy i słodki.
25/26/26/6,5=82,5
Nardini Tagliatella (35%)
Ten likier powstał dla biednych klientów, jako zlewki, czyli wielka mieszanka wszystkiego. Są tu zmieszane – grappa, aperitivo, likiery. W nosie: pomarańcze i chinina. Smak dziwny, rzeczywiście zlewek.
26/20/20/6=72
Nardini Brandy (42%)
Starzona w starych beczkach. W aromacie orzechy laskowe. W smaku też głównie orzechy, trochę ziół. Finisz mdły, krótki – słodka kawa, czekolada mleczna.
14/14,5/14/4,5=47
Nardini Rabarbaro (19%)
Aperitivo, likier rabarbarowy do koktajli, np. z prosecco. Aromat gorzki, warzywny, seler, pietruszka, do tego nuta rumowa, lubczyk. W ustach nieco słone, lukrecja, nuty dymne, chinina, która dominuje też w finiszu. Przyjemnie lekki.
27/26/26,5/7=86,5