Zaczęło się od prywatnej beczki Antonelli Nonino, skończyło na uroczystym posiłku w rodzinnym gronie, a cały czas towarzyszyły nam na zmianę grappa i ue, czyli destylaty z wytłoczyn lub z całych winogron by przy deserach przejść do destylatów z owoców i miodu. Dużo dobrego alkoholu w przemiłym towarzystwie czterech pań Nonino, w pięknej scenerii starej włoskiej posiadłości zatopionej w zieleni równie starego parku w Percoto. Specjalnie zaproszony z Udine kucharz podawał delikatnie, wykwintne dania, które obficie polewaliśmy wiekową grappą. Naleśniki zaś podlane zostały ziołowo-pomarańczowym Amaro Nonino, które z powodzeniem zastąpić może w kuchni Grand Marnier.
Starałem się zanotować wszystkie smaki i aromaty, co przy takiej obfitości nie było zadaniem łatwym 🙂
Nonino Grappa Picolit
Aromat delikatny, mineralny, z nutami mniszka lekarskiego i rumianku. Smak jest ostrzejszy, są tu słoma oraz ziemistość, a także winogrona. W finiszu na czerwono – wiśnie, truskawki i poziomki.
28/27/26,5/8,5=90
Nonino il Moscato (41%)
W aromacie słodki placek ze śliwkami, kwiaty – róże. W ustach nadal nuty różane, pudrowe, ale także ziemistość. W finiszu zaskakują nuty serowe, delikatne, nie jest to ser długo dojrzewający, ale burzą harmonijność kwiatową.
27,5/26/25,5/7=86
Nonino Ue Moscato Cru (43%)
Aromat bardzo delikatny, mineralny, winogronowy. Smak winogron i nuty różane. Dużo kwiatowości w finiszu. Tu jest konsekwentnie.
27/27,5/27/8=89,5
Nonino Ue di Malvasia (38%)
Aromat delikatny, kwiatowy, w ustach też delikatne – kwiaty polne, brzoskwinie. W finiszu miód.
26/26/25,5/6,5=84
Nonino Ue il Fragolino (38%)
W nosie maliny, truskawki, jagody, ale też nuty leśne i ziemiste. Bardzo owocowe, malinowo-wiśniowe w smaku. Finisz delikatny – wiśnie, liście wiśni.
27/28/27/8=90
Nonino Ue Traminer Cru (43%)
W aromacie: róże, fiołki, liście wiśni, mniszek lekarski. Ta kwiatowość i delikatność, elegancja są także w smaku, dużo słodyczy, bardzo dojrzałe winogrona. Suszone kwiaty w finiszu, suszony oset. Mistrzostwo!
28,5/29,5/29/9,5=96,5
Nonino Grappa Vuisinar Riserva 2 Anni (41%)
Grappa starzona 24 miesiące w drewnie wiśni. W aromacie: trawa, rumianek, słonecznik. Smak przesuszonych traw, wyschniętych kwiatów. Rozgrzewający korzenny finisz.
24,5/25,5/25,5/7,5=83
Nonino Riserva Antica Cuvee (43%)
Beczki Limousin, ex-sherry, starzona ponad 30 miesięcy. Aromat słodki, miodowo-tytoniowy. W ustach: drewno, wiśnie, słodki tytoń. Finisz ostry – cynamon i imbir kandyzowany.
25,5/25,5/26/7,5=84,5
Nonino Riserva Antica Cuvee 5YO (43%)
Trzy różne beczki z francuskiego dębu po sherry. W aromacie pieczone jabłka, słodkie winogrona, miód. W smaku cynamon, imbir, tytoń, miód oraz propolis w słodkim finiszu.
27/28/27,5/8,5=91
Nonino Riserva Antica Cuvee Cask Strength 5YO (59,9%)
Francuski dąb, beczki po sherry. Aromat słodkich wiśni, wręcz wiśniówki, do tego miód i zioła. W ustach słodka, rumianek, zioła i miód. Finisz słodki jak czekoladki z wiśnią.
27,5/28/27/8,5=91
Nonino Ue Riserva 5YO (43%)
Beczki po sherry. W nosie miód i morele. W smaku jeszcze orzechy, likierowe wino i tytoń. W finiszu słodkie rodzynki.
27,5/27,5/27/8=91
Nonino Riserva 8YO (43%)
Trzy beczki z francuskiego dębu, ex-sherry. Aromaty słodkie, ziołowe, rumiankowe. W ustach: czekolada, wiśnie, tytoń. Zwłaszcza finisz jest miodowo-tytoniowy.
27/28/27,5/9=91,5
Nonino Riserva Ue 14YO (45%)
Wydestylowana w 1995 roku, ale do beczek trafiła w 1998 roku, wcześniej leżakowała w metalowych tankach. W aromacie: wiśnie, kwiaty, liście wiśni. W smaku dużo orzechów, pieczone kasztany jadalne. Finisz taniczny, orzechy włoskie.
27,5/28/27,5/9=91
Nonino Riserva Ue 19YO Moscato (45%)
Destylacja w 1990 roku, do beczek trafiło w 1991 roku. W aromacie: ogród różany i dzikie róże, jarzębina, maliny i truskawki. Smak też różany, słodkie wiśnie, pomarańcze, mandarynki, w finiszu orzechy.
28,5/29/28,5/9,5=95,5
Nonino Grappa 22YO (43%)
Beczki po sherry. Polne kwiaty, nuty trawiaste i ziołowe. W ustach delikatne nuty dymne, ale też bardzo dużo słodyczy – czereśnie, truskawki, cynamon, w finiszu egzotyczne drewno, sandałowiec.
28/28,5/29/9,5=95
Nonino Ue 26YO (45%)
Wydestylowane w 1986 roku, do beczek trafiło w 1987. Winogrona: merlot, pinot, schioppettino, traminer. Aromat zaskakuje słodką miętą, rumiankiem, do tego brzoskwinie. W ustach cierpkie i korzenne – cynamon, goździki, wino miodowe. Finisz długi – miód, orzechy laskowe, ciasto z orzechami.
28,5/28,5/28,5/9,5=95
Nonino Ue 27YO (45%)
Wydestylowane w 1988 roku, do beczki trafiło w 1989 roku. W aromacie: orzechy, wiśnie, liście, miód. W ustach bardzo dużo ziół, gorycz piołunu, orzechy włoskie. Finisz jest jak likier ziołowy, dochodzi smak piołunu, chinina i anyż.
28/28/28,5/9,5=94
Nonino 30YO 1987 Cask 28 Antonella (59%)
Winogrona merlot, prosto z beczki. Bardzo ciemny kolor. Aromat głęboki, jak w koniaku, słodki tytoń, słodkie winogrona, tłusty jamajski rum, heban, przyprawy korzenne. W ustach cierpka, bardzo taniczna, bardzo tytoniowa. Finisz wręcz słony, z nutą grzybową.
30/28/28/9,5=95,5
Nonino Williams (43%)
Destylat z gruszki. Bardzo rześki aromat gruszek Williams i miód. W ustach bardzo słodkie i dojrzałe gruszki.
27/26,5/27,5/8,5=89,5
Nonino Sliwovitz (43%)
Destylat ze śliwek. Aromat jest delikatny, słodki, śliwkowy. Smak również delikatny, dla mnie zbyt kobiecy, zbyt delikatny.
27/27/27/7,5=88,5
Nonino Kirsch (43%)
Destylat z wiśni. Delikatny aromat z nutką pestki. W ustach niemal kwiatowe, super delikatne. Finisz przyjemnie owocowy, wiśniowy.
27,5/28/28/9=92.5
Nonino Acquavite di Lamponi del Trentino (43%)
Destylat z malin, w aromacie całe owoce: malinki z pesteczkami i listkami. Smak nieco zbyt perfumowany i przechodzi z poziomki w truskawki.
29/25/25/7,5=86.5
Nonino Acquavite di Albicocche della Val Venosta (43%)
Destylat z moreli. Najmniej udany ze wszystkiego, co dostałem podczas degustacji. W nosie dojrzały ser, w smaku też stary ser plus morela.
20/20,5/21/5,5=67
Nonino Gioiello Miele di Castagno (37%)
Przedestylowany miód kasztanowy. Zapach bardzo deserowy, miodowy, delikatnie orzechowy. W smaku słodko, miodowo. Elegancja.
27,5/28/28/9,5=93
Nonino Gioiello Miele d’Acacia (37%)
Przedestylowany miód akacjowy. Słodkie, delikatne, nieco winogronowe, w finiszu rodzynki.
27/27,5/28/8,5=91
Nonino Gioiello Miele di Agrumi (47%)
Przedestylowany miód cytrusowy. Aromat pomarańczowy Smak ziołowo-cytrynowy, słodycz miodu dopiero w finiszu.
26,5/25,5/26/8=80