Wina na Wielkanoc

6 kwietnia, wyjątkowo w czwartek, o godzinie 19.30 odbędzie się 124. spotkanie Akademii Wina – Wina do jajek, pasztetów, mazurków… cz. II – sherry i moscato d’Asti. Odwiedzimy winnice w Jerez, Sanlúcar de Barrameda, Piemoncie. Spróbujemy win: La Guita Manzanilla i Moscato d’Asti Massolino. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.

Manzanilla La Guita
Wyjątkowa i znana na całym świecie Manzanilla La Guita została stworzona w 100% z odmiany palomino fino. Produkowana i dojrzewana nad brzegiem Atlantyku w miejscowości Sanlucar de Barrameda nie pozostała bez morskiego wpływu na swój charakter. Wyjątkową osobowość zawdzięcza jednak przede wszystkim charakterystycznemu dojrzewaniu w systemie solera pod flor, który jest warstwą kożucha drożdżowego, który chroni wino przed utlenieniem. La Guita jest niezwykle elegancka, przepysznie świeża, bardzo aromatyczna, z wyczuwalną w ustach słoną nutą.

Moscato D’Asti Massolino
To wspaniały przykład jak mineralne i „czyste” może być Moscato de Asti. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej by zachować jego naturalne walory aromatyczno-smakowe. Piękny bukiet z dominacją gruszki, brzoskwini i ziół: przede wszystkim szałwi i mięty. W ustach gęste, mineralne, o urzekającym, słodkim, lekkim finiszu. Serwować schłodzone do ok. 9 stopni. Znakomite do ciasta orzechowego, cytrynowej tarty oraz delikatnie słonych serów.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.