Wina na Wielkanoc

6 kwietnia, wyjątkowo w czwartek, o godzinie 19.30 odbędzie się 124. spotkanie Akademii Wina – Wina do jajek, pasztetów, mazurków… cz. II – sherry i moscato d’Asti. Odwiedzimy winnice w Jerez, Sanlúcar de Barrameda, Piemoncie. Spróbujemy win: La Guita Manzanilla i Moscato d’Asti Massolino. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.

Manzanilla La Guita
Wyjątkowa i znana na całym świecie Manzanilla La Guita została stworzona w 100% z odmiany palomino fino. Produkowana i dojrzewana nad brzegiem Atlantyku w miejscowości Sanlucar de Barrameda nie pozostała bez morskiego wpływu na swój charakter. Wyjątkową osobowość zawdzięcza jednak przede wszystkim charakterystycznemu dojrzewaniu w systemie solera pod flor, który jest warstwą kożucha drożdżowego, który chroni wino przed utlenieniem. La Guita jest niezwykle elegancka, przepysznie świeża, bardzo aromatyczna, z wyczuwalną w ustach słoną nutą.

Moscato D’Asti Massolino
To wspaniały przykład jak mineralne i „czyste” może być Moscato de Asti. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej by zachować jego naturalne walory aromatyczno-smakowe. Piękny bukiet z dominacją gruszki, brzoskwini i ziół: przede wszystkim szałwi i mięty. W ustach gęste, mineralne, o urzekającym, słodkim, lekkim finiszu. Serwować schłodzone do ok. 9 stopni. Znakomite do ciasta orzechowego, cytrynowej tarty oraz delikatnie słonych serów.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.