Diageo sprzedało markę blendowanej szkockiej whisky Windsor za 163 mln dolarów. Kupił ją fundusz inwestycyjny Bayside/Metis z Korei Południowej. Korea jest największym rynkiem dla tej marki. Najważniejszym składnikiem blendu jest single malt Royal Lochnagar. Zgodnie z umową Diageo przez najbliższych dziesięć lat nadal będzie produkować markę dla Bayside/Metis. Oferowane warianty whisky Windsor to: 12YO, 17YO, 21YO, Reserve i XR. Marka zadebiutowała w 1996 roku, jako blend klasy „deluxe”, roczna sprzedaż to ok. 6 mln l. Podstawowa wersja Windsor 12YO to w aromacie: drożdże, rodzynki, likierowe wino, orzechy, ostrzejsze nuty korzenne. Smak bardzo orzechowy i bakaliowy, delikatna nuta tytoniu i wysuszający pieprz. W finiszu: figi, daktyle i wanilia, słodkie białe winogrona. Jest też na rynku whisky kanadyjska Windsor, która należy do Beam Suntory z destylarni Alberta, stworzona jeszcze w XIX wieku przez Hirama Walkera.
Windsor w koreańskich rękach
Powiązane artykuły
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]
Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]