23 września o godzinie 20.00 odbędzie się 104. spotkanie Akademii Wina w ramach Geografia Wina – Winiarskie ekstrawagancje cz. IIi – Włochy/Puglia. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce i na chrupiącą focaccię z rozmarynem i solą Maldon prosto z Puglii 🙂 Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł.
Guiscardo Falanghina
Wino z gron Falangina, o Barwie słomkowo – żółtej z zielonymi refleksami. Intensywny zapachach zielonego jabłka, ananasa, owoców cytrusowych, lekko banany, morele, melisa, bergamotka, szałwia. Świeże na podniebieniu. Smak wytrawny, intensywny z nutą lipowego miodu. Finisz z nutą cytrusów i ziół. Polecane do ryb, owoców morza i pizzy lub jako aperitif.
Sannace Malvasia Nera
Wino z gron malvasia nera, pochodzących ze starych krzewów przy niskiej wydajności zbioru i ręcznym zbiorze. Gęste i niezwykle skoncentrowane wino. W nosie słodkie jeżyny, tosty z elementami czekoladowo-dymnymi i ziołami. W smaku krągłe, czekoladowe miękkie taniny. Polecane do dań z czerwonego mięsa, makaronów, twardych serów.