Winnice Valdobiaddene

Valdobiaddene, stolica prosecco, miasteczko otoczone wzgórzami i winnicami (ponad 6500 ha upraw w regionie), na każdym wzgórzu kościół, w dole winiarnie, wśród nich m.in. Mionetto, producent najbardziej popularnego w Polsce wina musującego, ale też Altaneve, Masottina i innych – jest tu ponad 3000 winiarzy, którzy rocznie dostarczają na światowe rynki ok. 600 tys. hektolitrów wina. Szlak prosecco ciągnie się przez miasteczko, przez wzgórza, przez winnice. Jak na stolicę wina z bąbelkami miasteczko jest zaskakująco senne, przy rynku jest dobrze zaopatrzony sklep z winem, jest kilka restauracji, wine-bar, ale życie towarzyskie nie koncentruje się w mieście, lecz na otaczających je pagórkach, na winnicach, do których autokary każdego dnia przywożą setki turystów z całego świata. Większość winnic ma parcele, które pozwalają na posługiwanie się oznaczeniem DOCG Prosecco di Conegliano Valdobbiadene lub po prostu DOCG Valdobbiadene Prosecco. Nie wszystkie są winami musującymi, bo w Valdobbiadene z tych samych winogron glera robi się też wina spokojne, w dodatku także z nazwą Prosecco na butelce (z dopiskiem tranquillo). Tańsze butelki robione są w zbiornikach ciśnieniowych, czyli metodą Charmata, droższe metoda tradycyjną, z fermentacją w butelkach. Właściwie każdy liczący się producent stosuje tu obydwie metody. Ze względu na ciśnienie w butelce wina dzielone są na spumante (minimum 3 bary) i frizzante (1-2,5 bara i to jest zdecydowana większość produkcji), a także wspomniane spokojne wina tranquillo. Drugi podział charakteryzuje poziom cukru, od najbardziej wytrawnych brut, przez extra dry, dry i demi sec. Robione zawsze z białych winogron (lub prawie wyłącznie, bo apelacja dopuszcza niewielki udział winogron pinot noir), ale coraz częściej spotykamy różowe prosecco, które nie jest czystym winem, lecz zawiera dodatek soków owocowych.


Prosecco jest składnikiem jednego z ulubionych koktajli w regionie Veneto, czyli Aperol spritz. W praktyce może to być inny rodzaj likieru aperitivo niż oryginalny Aperol, popularne są np. rabarbarowy Cynar czy robione z kory chinowca China Martini, zawsz jednak dopełnione w szklance prosecco. Co ciekawe, ten zdawałoby się nierozerwalnie związany z Veneto koktajl wcale nie został wymyślony przez Włochów, lecz przyszedł tu z Austrii w czasach gdy region był we władaniu Habsburgów.
W Valdobbiadene jest mały producent grappy. Warto go odwiedzić, gdyż firma powstała w 1889 roku. Dziś zarządza nią czwarte pokolenie rodziny. Ich najsłynniejsza grappa Miotto Duplavis butelkowana jest z mocą 42%, robiona oczywiście z wytłoczyn winogron wykorzystywanych do produkcji win prosecco. Ma zapach mineralno-owocowy, zwłaszcza czuć zielone jabłka, delikatnie róże. Smak słodki, dużo jabłek, ale też np. surowy ziemniak, a i sól. Finisz nieco cierpki i bardzo długi.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.