Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Jak wszyscy w Wachau, Markus Wieser przede wszystkim przerabia morele. Robi z nich okowity, ale też sznapsy, wódki, likiery, soki, dżemy, a nawet kosmetyki z pestek moreli. Jego dziadek, Anton Jamek, ok. 1900 roku przywiózł do Wachau z Węgier sadzonki węgierskich odmian moreli i to one są dumą destylatora.
– Usuwamy wszystkie pestki jeszcze przed fermentacją – mówi Markus Wieser. – Używam suchych drożdży, fermentacja trwa ok. 10-14 dni. Ze 100 kg moreli uzyskuję 8-9 butelek okowity. Trzykrotna destylacja odbywa się najpierw w alembiku, potem w kolumnie. Destyluję od trzydziestu lat. Zaczynałem pod okiem dziadka, potem sam, w 1991 roku skończyłem szkołę gorzelniczą – mówi właściciel firmy.
Mają 700-800 drzew morelowych, ale używają znacznie więcej owoców, które skupują od lokalnych sadowników. Brat, który ma własne winnice, dostarcza wytłoczyn winogron do produkcji tresterbrand. Markus Wieser we własnej destylarni w 1996 roku zainstalował aparat firmy CARL. Teraz ma trzy aparaty CARL i jeden Holstein, mogą one pracować w systemie przerywanym i ciągłym.
Poza morelami i wytłoczynami winogron, Markus destyluje: gruszki williams, śliwki, maliny, pomarańcze. Niektóre alkohole poddawane są starzeniu, np. śliwowica czy trester. Pod marką UUahouua butelkowane są produkty premium, to dawny germański zapis regionu Wachau. Pod tą marką butelkowane są m.in. wszystkie whisky, giny, rum czy brandy.
Przygodę z whisky Markus zaczął w 1995 roku. Wszystkie whisky single malt destylowane są czterokrotnie, do mocy 89-90%. – Tak czysty alkohol nie wymaga bardzo długiego starzenia – mówi Markus Weiser. – Klimat jest tu bardzo ciepły, nie możemy zbyt długo leżakować, ewaporacja wynosi 3-4%, dlatego po 4-5 latach whisky jest już bardzo dobra do picia. Świat nie potrzebuje szkockiej whisky z Wachau, dlatego robię ją po swojemu, żadnego torfu, ten sam destylator, co do owocowych brandy. Stosuję m.in. beczki po austriackim winie, z rodzinnej winiarni – mówi właściciel.
Poza whisky single malt z różnego rodzaju beczek (po pinot noir, amerykański dąb, francuski dąb), jest też whisky zbożowa, double malt, destylat ze słodowanego żyta i jęczmienia, suszony dymem z drewna brzozy, więc aromat jest jakby torfowy, nazywa się UUahouua Smoke on The Water. Własny rum dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. Melasa pochodzi z: Indii, Brazylii, Gwatemali czy Malezji. Fermentacja trwa tydzień, potem dwa przebiegi w trzypółkowej kolumnie i siedem lat leżakowania. Markus robi też pięć rodzajów ginów, eksperymentując z różnymi botanikami, a także tarninowy sloe gin.

Polecamy:

Wieser UUahouua Rote Williams Privatreserve (40%)
Bardzo przyjemny, intensywny aromat williamsa, z pesteczkami. W smaku sporo goryczy, pestek. Finisz już słodszy, ale krótki. 4.5
28,5/25/25,5/8=87

Wieser Williams Birnenschnaps (38%)
Również bardzo przyjemny aromat williamsa, z pesteczkami. W ustach słodkie, ale z szorstką nutą alkoholu, skórzastość, herbata w finiszu. 4.5
28/26/25,5/8=87,5

Wieser Waldhimbeer Geist (40%)
Bardzo przyjemny i słodki aromat malin, w smaku równie dużo słodyczy, dużo owocu, świetnie zrobione. 4.5
28/28/27,5/8,5=92

Wieser UUahouua Muskateller Privatreserve (40%)
Do wytłoczyn dodawana jest woda, jest to miksowane i dodawane są drożdże. Na 100 l wytłoczyn dodaje się 1 l wody. Bardzo dużo róży, kwiaty. W smaku trochę ziół, anyż. Finisz ziołowo-kwiatowy. 4.5
28,5/26,5/26,5/7,5=89

Wieser Alter Trester 10YO (40%)
Dziesięć lat leżakowania. Aromat wanilii, nawet idący w kierunku whisky, wiśnie. Smak cierpki, wiśniowy. Finisz długi, rodzynki, morele, suszone wiśnie. 4.5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Wieser UUahouua Alte Zwetschke Privatreserve (40%)
2,5 roku w beczce. Aromat bardzo słodki, bardzo przyjemny. Lekko ziołowo. Smak słodko-cierpki, tytoniowy, ale w finiszu dużo sliwkowej słodyczy. 4.5
28,5/27,5/27,5/9=92,5

Wieser UUahouua Alter Rum American Oak (40%)
Siedem lat leżakowania. Dymny, industrialny aromat, jabłka, morele, brzoskwinie. W smaku – jabłka, pieczone jabłka. Finisz to dużo jabłek i gruszek. 4.5
27/26/26/7,5=86,5

Wieser UUahouua Gin Lionhart (40%)
W aromacie: mięta, bergamotka, tymianek. W smaku limonka, pomarańcza, bergamotka. Finisz przyjemnie cytrusowy. 4.5
26/26,5/27/8=87,5

Wieser UUahouua Gin Charlotte (40%)
W aromacie: cynamon, dużo anyżu, pomarańcza, leciutko dzięgiel. W smaku lukrecja i anyż, finisz mocno pomarańczowy. Mało jałowca. 4.5
25,5/26,5/27/8=87

Wieser UUahouua Gin Classic (40%)
W aromacie: imbir, limonka, cytryna. W smaku dużo jałowca. Finisz – jałowiec, pieprz, dzięgiel, imbir. Bardzo klasyczny. 4.5
26,5/27/27/8=88,5

Wieser UUahouua Gin Sloe (30%)
Świetny zapach tarniny, orzechów. Smak cierpki a jednocześnie lekki, w finiszu orzechy, tytoń, tarnina, lekko jałowiec. 4.5
28/28/26,5/8=90,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail