Wizyta u rodziny Mitchell

15 stycznia w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja pięciu whisky z dwóch destylarni należących do rodziny Mitchell. Obydwie położone są po sąsiedzku, niedaleko portu w Campbeltown. W destylarni Springbank są trzy alembiki i powstają tu trzy rodzaje whisky. Nietorfowa, trzykrotnie destylowana Hazelburn, lekko torfowa i destylowana 2,5 krotnie Springbank oraz bardzo torfowa Longrow. Sami słodują jęczmień do wszystkich swoich whisky, a gorzelnia przypomina żywe muzeum – stare maszyny, pasy transmisyjne, ręczne ważenie, niczym nie sterują tu komputery. Ekipa ze Springbank przez kilka miesięcy w roku pracuje po sąsiedzku w destylarni Glengyle, gdzie powstaje mocno torfowa whisky Kilkerran.

Campbeltown Loch (46%)

Nowa edycja Campbeltown Loch to blended malt, zestawiona z whisky produkowanych przez rodzinę Mitchellów w Springbank (wszystkich trzech rodzajów: Hazelburn, Springbank, Longrow) i w Glengyle (Kilkerran), a także jest tu Glen Scotia. Mamy zatem mieszankę pięciu single malts z trzech destylarni z Campbeltown. Whisky ze sporym udziałem beczek po sherry. Zapach prażonego ziarna, karmelizowanego słodu, lekko torf, lekko nuta medyczna, tytoń, szusozne owoce, pestka moreli. W smaku cierpkie, suszone śliwki, dymność, wypieczona skórka chleba, kwas chlebowy, słoność, nuty maślane. Finisz jest bardzo chlebowy, goryczkowy, chmielowy, słodowy. Ciężkie piwo stout, kwas chlebowy, kawa zbożowa, śliwki wędzone, tytoń, anyż, koper.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Hazelburn 10YO (46%)

Tylko beczki po bourbonie. Czuć potrójną destylację i irlandzki styl whisky. Zapach rześki, pełen owoców – gruszki, zielone gorzkie jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, cytryny, słód, banany, ananas, kiwi, wanilia, troszkę soli. Smak cierpko-gorzki, mączny, bardzo dużo słodu, gorzkie jabłka, głóg, jarzębina, migdały, ale też brzoskwinie, morele, maliny, bita śmietana, imbir, cynamon, anyż, lukrecja, kardamon, cynamon, taniny dębu, lekka słoność charakterystyczna dla Campbeltown, trochę drożdży, lekkie wytrawne wino, pączki. Gorzkawy finisz – winogrona, grejpfruty, gruszki i jabłka, ananasy, morele, brzoskwinie, tarta z cynamonem, głóg, cierpkość medyczna, bardzo lekko sól, anyż, lukrecja i jakby wodorosty.

4.5/5

27/27/26,5/8=88,5

Springbank 10YO (46%)

Destylacja 2,5 krotna (w praktyce to mieszanka new make destylowanych 2 i 3 razy). Lekko torfowy (12-15 PPM) słód. Mieszanka beczek po bourbonie i sherry. Zapach oleisty, tłusty – oliwki, zioła, korzenie, wosk, jałowiec, wrzosy, ciemny słód, nuty medyczne, sadzy, stajenne, słone ciasto ze śliwkami, w tle jabłka gruszki, wiśnie. Smak ciężki, lekko pieprzny, gorzkie jabłka, także nuta woskowa, nawet stearynowa, sadza, wędzone śliwki, gorzkie czarne oliwki, słód, wanilia, sól. W finiszu jest dużo jabłek, gruszki, morele, wiśnie, śliwki, kwaskowe maliny, ogólnie owoce sadu, torf i wosk, tłusta, delikatnie medyczna, lukrecja, anyż, mięta, mocno wypieczona skórka chleba, piwo porter oraz pieprzność.

4.5/5

27/27/26,5/8=88

Longrow Peated Single Malt (46%)

Whisky destylowana dwukrotnie, a spirytus odbierany na dosyć niskim poziomie 68%. Mocno torfowa – 55 PPM. Głównie beczki po bourbonie. Zapach mocno torfowy, medyczny, słoność, wosk, jabłka, mocno wypieczone pierniki, do tego kwiatowość – fiołki. Smak cierpki, nieco octowy, vinegar, dym, wędzenie, słoność, płyn Lugola. Mocno torfowy finisz, vinegar, wędzone śliwki, sól, solony wędzony dorsz, gorzki głóg, jarzębina, słodko-gorzkie jabłka.

4/5

26/25,5/26/7=84,5

Kilkerran Heavily Peated Single Malt Batch no 9 (59,2%)

Mieszanka 90% beczek po bourbonie i 10% po sherry. Poziom natorfienia to aż 80 PPM. W zapachu zioła, anyż, migdały, ziemistość, wędzone śliwki, szczapy spalonego drewna, dymność, ale też przyjemniejsze aromaty – dojrzałe jabłka. W smaku: sól i wanilia, brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki i nuty mocno spalone, nawet azbestowe. W finiszu morele i migdały, jabłka – skórki i pestki, pektyny, goryczka, do tego anyż. Dużo nut węglowych, spalonych.

4.5/5

26/26,5/26/8=86,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.