Wizyta w Ainoa Winery

Blisko Lahti, w zimnym klimacie Finlandii, powstają nagradzane we Francji wina… owocowe. Niewielki zakład, ale wina robione z wielką pasją. Przywitał nas przesympatyczny właściciel, David Cohen. W 2008 roku przyjechał na kontrakt do Finlandii jako inżynier, ale hobbystycznie robił wcześniej wina w Massachusetts i tego mu w nowym miejscu brakowało. Zaczął w 2014 roku robić wina owocowe, początkowo wynajmując miejsce w innej winiarni. Pierwsze dwa lata nic nie sprzedawali, dopiero nagroda z Francji sprawiła, że zaczęli się nim interesować restauratorzy. W 2019 roku kupił dom i miejsce na zakład. Robi głównie wina z różnych jagód, ale też dodaje np. pędy sosny czy wiązówkę, fermentuje miód, robi cydry z jabłek. Owoce w większości skupuje dzikie, z różnych stron Finlandii. Fermentacja jest bardzo długa w obniżonych temperaturach, zwykle trwa ponad miesiąc. Fermentuje całe owoce, by był jak największy kontakt ze skórkami. Wina smaczne, bardzo owocowe, zrównoważone, o sporej kwasowości, bardzo pijalne.

Winnicę prowadzą w dwójkę David i jego żona Paola, która jest z Wenezueli. – Nigdy nie spodziewałem się, że będę robić coś takiego, zwłaszcza, że nikt w Finlandii nie wierzył, że można robić dobre wina. A teraz ludzie są dumni, że takie wina w Finlandii powstają – mówi David.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.