Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt, whisky blendowana, whisky szkocka

Wizyta w Auchroisk

Wizyta w Auchroisk

Udostępnij:

W Mulben, przy drodze z Craigellachie do Keith, stoi duża, nowoczesna destylarnia, wybudowana w 1972 roku. Jednak mimo produkcji blisko 6 mln l rocznie jest mało znana miłośnikom whisky ze Speyside. Powód jest oczywisty – większość produkcji trafia do blendów, destylarnia została wybudowana przez firmę Justerini & Brooks, by dostarczać słodowane whisky do ich blendu J&B. Gorzelnia czerpie wodę ze źródła Dorie’s Well, źródło to zadecydowało o jej budowie, bowiem specjaliści z Justerini & Brooks uznali, że ma ona podobny skład mineralny i smak do wody używanej przez destylarnię Glen Spey, także wykorzystywaną do produkcji słodowanych destylatów dla J&B.


Pierwsza whisky single malt została wypuszczona w Auchroisk w 1978 roku, a następnie w 1986 roku pod marką Singleton. W 2001 roku Diageo – obecny właściciel gorzelni – wypuściło 10-letnią whisky Auchroisk w swojej serii Flora & Fauna, a w 2003 roku ukazała się 28-letnia Auchroisk w serii Rare Malts. W 2010 roku wypuszczono 20-letnią limitowaną edycję oraz wersję Manager’s Choice Single Cask. W 2012 roku wyszła whisky 30-letnia, zabeczkowana w 1982 roku.
W dalszym ciągu większość produkcji z czterech par zainstalowanych w Auchroisk alembików trafia do blendu J&B. Firma dysponuje gigantyczną powierzchnią składową, przechowywanych jest tu ok. 250 tys. beczek, także pochodzących z innych destylarni koncernu Diageo. Charakter tej whisky to nuty trawy, cytrusów, orzechów, a w dłużej leżakujących destylatach także bakalii. Auchroisk z serii Flora & Fauna to whisky lekka i bez wyrazu, limitowana Auchroisk 30-letnia w wersji Cask Strength (54,7%) to trunek potężny, ze słodyczą czekolady i wiśni. Bardzo ciekawa jest edycja od niezależnego dystrybutora, firmy Gordon & MacPhail, Auchroisk 1993 z serii Connoiseurs Choice, zabutelkowana w 2008 roku, z mocą 43%, ma bardzo ożywcze aromaty zielonych jabłek i kwiatów.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.