Jeden z większych producentów madery, ich zakład i magazyny beczek położone są na wzgórzach ponad Funchal i Câmara De Lobos. Firma powstała w 1948 roku, założona przez handlarza winem, Mario Barbeito. Po II wojnie światowej Barbeito wrócił z Brazylii z kontaktem na 5000 skrzynek win madera i doszedł do wniosku, że nowe kontakty handlowe stawiają przed nim szansę na stworzenie własnych składów win. Kierował firmą do śmierci w 1985 roku, przekazując potem zarządzanie córce oraz dwóm wnukom. Obecnie połowę udziałów w biznesie ma japoński partner, firma Kinoshita, co niewątpliwie ułatwia eksport na rynki azjatyckie. Do 2008 roku działali w Funchal, obecny zakład jest w pełni skomputeryzowany, jeden z najnowocześniejszych na Maderze. Styl win Barbeito to nieco większa kwasowość, niż w przypadku klasycznej madery.

Rocznie produkują 250-300 tys. l wina, głównie z odmiany tinta negra, z której robią zarówno wytrawne, jak i słodkie madery. Wykorzystują też wszystkie pozostałe typowe dla madery szczepy: sercial, verdelho, boal, bastardo i terrentes. Z Barbeito współpracuje 130 winiarzy, są to bardzo małe parcele, tarasowe, prowadzone głównie na pergolach, na całej wyspie, zaczynając od poziomu morza do ok. 700 m n.p.m., ale większość jest na wysokości 300 m n.p.m. Zbiory zaczynają się w sierpniu, kończą w październiku. W Barbeito mają prasy pneumatyczne, ale też tradycyjne baseny lagares, gdzie stopami jest wyciskany sok z winogron, a także lagares, w którym robot zastępuje pracę ludzkich stóp. Na słodką maderę fermentacja jest przerywana po ok. 48 godzinach, wino ma poniżej 5% alkoholu, znacznie dłużej trwa fermentacja dla wytrawnych mader, gdzie poziom alkoholu dochodzi do 10-11%. Potem jest dodawany mocny destylat winogronowy do poziomu 17-20%. Destylat do przerywana fermentacji jest sprowadzany z Francji lub z Portugalii. Dla madery w wieku do 3 lat zawsze stosują technikę estufago. Wino jest wlewane do stalowych cystern o pojemności 25 tys. l i podgrzewane przez trzy tygodnie w temperaturach 47-50 stopni, gorącą wodą w płaszczu ze stali nierdzewnej. Starsze madery leżakują w beczkach, w systemie canteiro. Beczki mają od 250 do 620 l. Jest tu 1,6 mln l madery w beczkach. Butelkują madery ze średnią wieku, głównie trzy i pięć lat, ale też 10, 20 i więcej. Są tu też butelki frasqueira – madery z jednego rocznika, z jednej odmiany winogron, co najmniej dziesięcioletnie oraz typu colheita – zawsze z jednego zbioru, minimum pięcioletnie. Ich pięćdziesięcioletnia madera kosztuje na miejscu 560 euro za butelkę.
W Polsce marka jest w ofercie M&P.

Ciekawsze butelki, jakie miałem okazję spróbować podczas wizyty to:
Sercial 1993, frasqueira, butelkowanie 2019. Barwa ciemnego bursztynu. Bardzo orzechowy zapach. W smaku pomarańcze, sól.
Verdelho 1995, frasqueira, butelkowanie 2019, barwa ciemnego bursztynu. Zapach orzechów. W smaku dużo wiśni.
Tres Pipas Bastardo Reserva Velha 10YO – trzy beczki, wino półwytrawne. Mineralne, wulkaniczne. W smaku śliwki. Winnice ciągną się od poziomu morza do 700 m n.p.m., ale większość jest na wysokości 300 m. Wszystko jest ręcznie zbierane.
Tinta Negra Colheita 2007 Lagar, półsłodka. Z soku wyciśniętego w basenie nogami, kilka procent produkcji pochodzi z lagares. Barwa pomarańczowa. W smaku dużo pomarańczy, w aromacie też dużo cytrusów.
Ribeira Real Tinta Negra 20YO – wino półsłodkie, niefiltrowane, rude i gęste. Wulkaniczne, tarta z orzechami włoskimi, pomarańcze. W ustach pełne, kwaskowe, dużo wiśni, cytryn, pomarańczy.
Boal 40YO – w tym kupażu są wina w wieku ponad 80 lat. Barwa wchodzi w brąz. W zapachu daktyle, figi, rodzynki, orzechy. W smaku cytrusy i orzechy, mineralność.
Malvasia Colheita 2003 Single Cask, wino słodkie, butelkowane w 2021 roku. Zapach miodu i cytrusów, pomarańczy. W smaku orzechy, miód, rodzynki.
Malvasia Candida 1993 Frasqueira, ciemny orzech w barwie. Butelkowanie 2019. Zapach rodzynek. Smak rodzynek i daktyli, miodu.
Malvasia 50YO, barwa ciemnego orzecha, zapach orzecha, ale smak zaskakująco wytrawny, cierpki – dym, skóra, tytoń, włoskie orzechy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail