Wizyta w Cachaçaria Kana Karam

W Brazylii zarejestrowanych jest 876 producentów cachaça, którzy mają ok. 4000 etykiet. Wszystkich producentów jest ok. 6000, czyli większość nie rejestruje alembików żeby nie płacić podatków. Wolno destylować na własny użytek. Niektóre nowe destylarnie powstały przy browarach i tak też jest z firmą Karam, położoną niedaleko miasta Vassouras, w dolinie słynącej z plantacji kawy.

Posiadłość kupili w 2002 roku i zaczynali z małym alembikiem na 4,5 l. W 2018 roku otworzyli zarejestrowaną wiekszą destylarnię, potem otworzyli także browar. Mają 3 ha uprawy własnej trzciny cukrowej, trzy gatunki. Poziom cukru w trzcinie sięga 22 brix, obniżają do 16 brix przez dodanie wody, a potem fermentacja trwa 24 godziny, używają gorzelniczych drożdży. Alembik ma 600 l – brazylijski, ręcznie robiony. Serce odbiera się z mocą od 80% do 44-45%, średnio ok. 62%. Z taką mocą trafia do leżakowania, z czasem obniżają moc alkoholu w beczce, finalnie do 50%. – W procesie produkcji najważniejsza jest higiena – mówi Fabio Karam. Moce produkcyjne wynoszą do 20 tys. l rocznie.
Do leżakowania używają dębowych beczek francuskich i amerykańskich, ale też wielu odmian egzotycznego drewna, m.in.: amburana, jequitiba czy rzadko wykorzystywane w bednarstwie drewno drzew poroba do campo.

Kana Karam Cachaça Dorna Carvalho 14YO 2007 (44%)
Zapach bardzo słodki, miód, banany, drewno. W ustach dużo słodkich śliwek, banany, gorzka nuta głogu. Finisz cierpki – tytoń, herbata, liście, kwaśne śliwki.
27/28/28,5/9=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Kana Karam Cachaça Poroba do Campo 14YO 2007 (44%)
Aromat lekko octowy, śliwki w occie, ziemistość. Smak gorzko-słony, mięsny, nic słodkiego. Mięsno-warzywny finisz, tytoń, gorzkie migdały. Bardzo oryginalna.
28,5/28,5/28,5/9 =94,5Aqua Vitae rekomenduje

Kana Karam Cachaça Branca (42%)
Trzy lata leżakuje w zbiornikach. Zapach słodki – banany, miód, śliwki, nuta trawiasta. Smak wyrazisty, dość wytrawny – orzechy włoskie, migdały, tytoń. Przyprawy korzenne w finiszu, ziele angielskie, tytoń.
28,5/28,5/28/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Kana Karam Cachaça Carvalho (42%)
Dąb francuski, 200 l. Trzy lata w beczkach. Zapach słodki, wanilia, orzechy laskowe i włoskie. Smak bardzo mocno naznaczony amerykańskim dębem – wanilia, zioła, orzeszki ziemne. Finisz nieco pikantny – imbir, wytrawny – tytoń.
26/24,5/24,5/7=82

Kana Karam Cachaça Amburana (42%)
Zapach cynamonu, wanilii, miodu, mirabelki, śliwki. Smak słodko-cierpki: miód, śliwki, tytoń, cynamon. Finisz cierpki – tytoń oraz słodkie nuty bananów i śliwek, jest też bardzo dużo cynamonu.
28/26,5/26,5/8=89

Kana Karam Cachaça Jequitiba (42%)
Czerwona odmiana jequitiba. Zapach słodki – wino śliwkowe, sporo nut fermentacyjnych, octowych, egzotyczne drewno. Smak coli, cynamonu, śliwek, migdałów. Słodki finisz z nutami octowymi i migdałowymi, nieco mdły.
28/27/27/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Kana Karam Cachaça Peroba do Campo (42%)
Zapach nieco dymny, wędzony, do tego nuty octowe i migdałowe. Smak wytrawny – orzechy włoskie, herbata, migdały, masło orzechowe. W finiszu nieco korzenności, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, skóra i tytoń.
28/25,5/25,5/7,5=86,5

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.