Wizyta w Cantine Intorcia

Marka powstała w 1930 roku i od trzech pokoleń należy do rodziny Intorcia. Mieszczą się w samym centrum miasta Marsala przy Via Mazara 10, niedaleko Piazza Caprera. W magazynach mają bardzo stare beczki, to niewielka produkcja, ale wybitne wina marsala. Mają 10 ha własnych winnic – 8 ha obsadzone grillo, catarratto i inzolia i 2 ha czerwonych gron nero d’Avola, resztę winogron skupują od winiarzy w obszarze DOC Marsala. W piwnicach mają 2 mln l dojrzewających win.

Za kreację nowych win odpowiada Francesco Intorcia oraz jego tata, Antonio. W serii Heritage butelkowane są m.in. marsale z 1980 roku, czterdziestoletnie, pamiętające jeszcze czasy założyciela firmy, który również na imię miał Francesco. Butelkowane raz na kilka lat, w niewielkich ilościach. Wytrawna Intorcia Heritage Marsala 1980 Riserva Vergine (18%) ma zapach utlenienia, miodu, orzechów, ciasto drożdżowe, zioła. W smaku pomarańcze, keks pomarańczowy, rodzynki, czekolada z pomarańczami, ale wszystko to na wytrawnie, z sokiem z limonki. W finiszu tytoń, cytryna. Słodka Intorcia Heritage Marsala Riserva Superiore Ambra Dolce 1980 (18%) ma zapach pełen miodu, lekko grzyby, ciasto z orzechami, rodzynkami. Smak słodki i jednocześnie cierpki, utleniony, ale wciąż owocowy – wiśnie, czerwone porzeczki, agrest. Finisz bardzo długi – orzechy, skóra, miód pomarańczowy.
Niezwykłym winem, stworzonym przez Francesco jest Intorcia Heritage Pre British Vino Bianco (15%), o bardzo przyjemnym aromacie kwaśnych jabłek, przyjemnie kwaskowe, utlenione, ale nie wzmacniane, robione tak, jak powstawały kiedyś wina na Sycylii.
– To wino z winogron grillo, będących ikoną produkcji białego wina na Sycylii, winogrona są zbierane ręcznie i układane w skrzynkach o świcie, w okresie pełnej dojrzałości. Po schłodzeniu i maceracji w kontakcie ze skórkami przez trzy dni, winogrona poddawane są delikatnemu prasowaniu inicjującemu proces fermentacji w stałej, kontrolowanej temperaturze. Po rozlaniu wino przelewane jest do beczek typu perpetual o pojemności 1000 l, w celu leżakowania przez co najmniej 6 do 8 miesięcy – tłumaczy Francesco Intorcia.
– Perpetual, gdyż jest to wino wieczne, uzupełniane cuvée jako wybór najlepszych roczników. To część naszej spuścizny, technika starzenia stosowana była przed lądowaniem na Sycylii Brytyjczyków i stała się podstawą dla późniejszej produkcji marsali. Po upływie okresu leżakowania przelewa się to wino do butelki, gdzie odpoczywa przez dodatkowe 4 do 6 miesięcy. Wino, które najlepiej wyraża nasze terroir w swojej złożoności i mineralności. Ma wyraźne nuty cytrusów, a nawet dojrzałych żółtych owoców, przyjemne nuty ziół, słodkich przypraw, świeżo prażonych migdałów i ciekawe nuty balsamiczne. Intensywne, szerokie i otaczające, podniebienie jest miękkie i ciepłe. Dobra zgodność z doznaniami węchowymi, z zaskakującą świeżością i dużą trwałością – opowiada Francesco Intorcia.
Firma produkuje także wzmacniane wina z lokalnych gron: zibibbo, moscato i malvasia, jak również wina passito – słodkie z suszonych na matach gron. W ofercie są też tańsze marsale, linia, która powstała jeszcze w początkach firmy, z etykietami według wzoru graficznego z lat 30. XX wieku. Ich polskim importerem jest M&P. To klasyczne marsale z dodatkiem słodkiej misteli i skoncentrowanego moszczu – od przeznaczonej do kuchni Intorcia Marsala Fine po słodką Marsala Superiore Dolce, w polskiej ofercie jest też ich bardzo popularne wzmacniane Moscato Liquoroso.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.